Τουρκία: Mήνυμα συμπαράστασης στους Τατάρους της Κριμαίας

"Η Άγκυρα θα είναι κοντά στην τουρκογενή μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας, έδωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ένωση Κριμαίας στην Τουρκία" ενώ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με ομολόγους τους σε εννέα χώρες.

Τουρκία: Mήνυμα συμπαράστασης στους Τατάρους της Κριμαίας
2'

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην Κριμαία υπάρχουν πάνω από 350 χιλιάδες Τατάροι και γι’ αυτό το λόγο η περιοχή είναι στρατηγικής και ιστορικής σημασίας για την Τουρκία.

"Να μην περνά καν από την άκρη του μυαλού σας ότι ο Πρόεδρός μας ή ο Πρωθυπουργός μας θα μείνουν αδιάφοροι στα προβλήματα των ομογενών μας στην Κριμαία ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου", τους είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις διώξεις που είχαν βιώσει το 1944 οι Τατάροι της Κριμαίας από τα εδάφη τους.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αλληλεγγύης Τούρκων της Κριμαίας, Τουντζέρ Καλκάι, είπε ότι οι Τούρκοι της Κριμαίας - όπως αποκάλεσε τους Τατάρους της Κριμαίας - κινδυνεύουν και πρόσθεσε ότι περιμένουν από την Τουρκία να τερματίσει την κατοχή και να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η Άγκυρα καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες για τη μείωση έντασης στην περιοχή. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Πολωνία , τη Γερμανία, τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι σημαντικός γιατί ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου τα οποία οδηγούν στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε πως η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και μεριμνά ώστε να μην ζήσουν τον ίδιο πόνο που έζησαν και στο παρελθόν οι Τατάροι της Κριμαίας.

"Για μας η Κριμαία είναι σημαντική. Η Τουρκία κινητοποιείται ώστε να μην υπάρξουν νέες αδικίες εκεί", είπε ο Μπεσίρ Αταλάι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή