Στρατιωτικοί παρατηρητές στην Ουκρανία

Συνολικά 35 στρατιωτικοί παρατηρητές από 18 χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα σταλούν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.
1'


«Ελπίζω αυτή η αποστολή να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ Λαμπέρτο Ζανιέρ σε ανακοίνωσή του.
Οι στρατιωτικοί, που είναι άοπλοι, βρίσκονται καθ' οδόν προς την Ουκρανία και την Οδησσό. Το Κίεβο είχε ζητήσει από τον ΟΑΣΕ να στείλει μια ομάδα από τις 5 ως τις 12 Μαρτίου.

Η αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών είναι σχετικά συχνή. «Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει σχεδόν 90 αποστολές τέτοιου τύπου. Γίνονται συχνά», σημείωσε η Νατάσα Ρατζάκοβιτς, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

Μέχρι στιγμής 18 χώρες μέλη του οργανισμού, που έχει την έδρα του στη Βιέννη, έχουν εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στην αποστολή, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, το Καναδάς και η Βρετανία.

«Πρόκειται για στρατιωτικούς παρατηρητές, όμως άοπλους. Δεν συμμετέχουν ως στρατιώτες», διευκρίνισε μια εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ. Μεταβαίνουν στην Ουκρανία βάσει του Εγγράφου της Βιέννης, το οποίο υιοθετήθηκε το 1990 και αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2011, το άρθρο III του οποίου ενεργοποιείται για πρώτη φορά με την αποστολή αυτή.

Το Έγγραφο της Βιέννης ενθαρρύνει τις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ να καλούν άλλες χώρες μέλη να παρακολουθήσουν κάποιες στρατιωτικές τους δραστηριότητες ή ακόμη να δέχονται έως και τρεις επιθεωρήσεις το χρόνο στις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις. Προβλέπει επίσης διαβουλεύσεις και συνεργασία «σε περίπτωση ασυνήθιστων στρατιωτικών δραστηριοτήτων ή σε περιόδους αυξημένης έντασης».

Επιτρέπει εξάλλου στις χώρες να δέχονται στρατιωτικές αποστολές «προκειμένου να αίρονται οι ανησυχίες», σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο έχουν επικυρώσει οι 57 χώρες μέλη του ΟΑΣΕ.