Υεμένη: Τουλάχιστον 30 νεκροί στον βορρά

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διήμερων συγκρούσεων μεταξύ σιιτών ανταρτών και σουνιτών μελών μιας φυλής στη βορειοδυτική επαρχία αλ Τζάουφ της Υεμένης, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της.
2'

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους στη βόρεια Υεμένη, μία μόνο από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, η οποία μάχεται επίσης εναντίον των ανταρτών που επιθυμούν την απόσχιση του νότου, αλλά και ανταρτών που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

«Η Προεδρική Επιτροπή επενέβη για να σταματήσει τις συγκρούσεις, μετά τις μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές που έφτασαν τους 30 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Αμπούντ κυβερνήτης της αλ Τζάουφ.

Ο μπιν Αμπούντ πρόσθεσε ότι έχει υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων υπό την εποπτεία της Επιτροπής.

Οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας επαρχίας Σαάντα που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία και γειτονεύει με την αλ Τζάουφ, προσπαθούσαν να καταλάβουν την πόλη Ντάματζ από τους σαλαφιστές που συνδέονται με τη φυλή αλ Άχμαρ. Οι Χούτι ισχυρίζονται ότι οι σαλαφιστές στρατολογούν ξένους μαχητές για να επιτεθούν εναντίον τους, μια κατηγορία που οι σουνίτες διαψεύδουν.

Οι συγκρούσεις στη βόρεια Υεμένη κλιμακώθηκαν τον Οκτώβριο και έκτοτε σημειώνονται σποραδικές μάχες. Τον προηγούμενο μήνα τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν μαχητές Χούτι συγκρούστηκαν με μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι εξέδωσε διάταγμα για τον σχηματισμό μιας επιτροπής αρμόδιας για την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας, βάσει του οποίου η Υεμένη θα γίνει ένα ομοσπονδιακό κράτος με έξι επαρχίες, μια κίνηση που αμφισβητούν οι αυτονομιστές στο νότο και οι αντάρτες στον βορρά.

Σύμφωνα με το διάταγμα, που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο από το επίσημο πρακτορείο Sana, η επιτροπή έχει στη διάθεσή της ένα χρόνο για να καταρτίσει το νέο σύνταγμα το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα σε διάστημα ενός έτους, αφού γίνει δεκτό από μια άλλη επιτροπή.

Η επιτροπή κατάρτισης του συντάγματος, στην οποία περιλαμβάνονται 17 μέλη μεταξύ των οποίων και 4 γυναίκες, καλείται να περιλάβει στο νέο κείμενο τα συμπεράσματα του εθνικού διαλόγου, που προβλέπει μια μεγάλη αποκέντρωση της εξουσίας και τον σχηματισμό έξι επαρχιών –τέσσερις στον βορρά και δύο στο νότο.

Η αποκέντρωση αυτή έχει στόχο να απαντήσει στο αίτημα για αυτονομία των Νότιων και θα συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα αποζημιώσεων για τους κατοίκους της περιοχής που έχουν εξεγερθεί εναντίον μιας πολιτικής διακρίσεων σε βάρος τους, όπως καταγγέλλουν.

Διαβάστε επίσης:

Υεμένη: Απέδρασαν 19 κρατούμενοι για τρομοκρατία