«Κινηματογραφικές» ληστείες που άφησαν εποχή

Αστρονομικά ποσά και μέθοδοι που θα ζήλευε και ο πιο... τρελός σεναριογράφος!
2'

Πρόκειται για περιπτώσεις ληστειών οι οποίες ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Δείτε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Η Μεγάλη Σιδηροδρομική Ληστεία (The Great Train Robbery), 1963

Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές και "κινηματογραφικές" ληστείες όλων των εποχών. Στις 8 Αυγούστου του 1963, μια ομάδα ένοπλων άδειασε το τρένο του βασιλικού ταχυδρομείου αποσπώντας 2.6 εκατ λίρες! Πώς; Oι 15 ληστές σταμάτησαν το τρένο αλλάζοντας τον σήμα του σιδηρόδρομου από κόκκινο σε πράσινο.

Όταν ο τεχνικός της αμαξοστοιχίας πήγε να ελέγξει το πρόβλημα, τον εξουδετέρωσαν και έκλεψαν 120 ταχυδρομικά δέματα! Στη συνέχεια βρήκαν καταφύγιο σε μια κοντινή φάρμα. Μάλιστα για να μην αφήσουν ίχνη είχαν προσλάβει 6 άτομα τα οποία θα έκαιγαν τη φάρμα. Όμως η δουλειά τους ήταν τόσο πρόχειρη που η αστυνομία κατάφερε και βρήκε τα αποτυπώματα 12 από τους 15, οι οποίοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Ληστεία στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ (2003)

Είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε τράπεζα και έγινε λίγες ώρες προτού οι Αμερικάνοι ξεκινήσουν τους βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη. Ο Σαντάμ Χουσεΐν και η οικογένειά του, πήραν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για τρία φορτηγά στα οποία Ιρακινοί στρατιώτες φόρτωναν ασταμάτητα χρήματα. Σε ένα από τα παλάτια του Σαντάμ, βρέθηκαν κρυμμένα περίπου 650 εκατ. δολάρια αλλά δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένο αν προέρχονται από τη μεγάλη ληστεία. Ωστόσο ένα ιδιόχειρο σημείωμα ανάμεσα στην οικογένεια φαίνεται να τους ενοχοποιεί.

Ληστεία στην Banco Central, Κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας (2005)

Άνοιξαν τούνελ 78 μέτρων το οποίο κατέληγε ακριβώς κάτω από την Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας. Αφού τρύπησαν ατσάλι πάχους ενός μέτρου έκλεψαν από το χρηματοκιβώτιο 70 εκατ. δολάρια. Η ληστεία έγινε αντιληπτή όταν οι εργαζόμενοι στην τράπεζα πήγαν στη δουλειά τους το πρωί της Δευτέρας!

Δύο μήνες μετά, το πτώμα του 26χρονου φερόμενου ως «εγκεφάλου» της ληστείας, Luis Fernando Ribeiro βρέθηκε στην άκρη ενός επαρχιακού δρόμου 320 χλμ. έξω από το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ληστεία στο Μουσείο της Βοστώνης, 1990

Λίγη ώρα μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων για τη γιορτή του Αγ. Πατρικίου το Μάρτιο του 1990, δύο άνδρες μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς ζητούν να μπουν στο μουσείο της Isabella Stewart Gardner από μια πλάγια είσοδο. Οι φρουροί του Μουσείου αποφασίζουν να αγνοήσουν τους κανονισμούς καθώς ήταν μετά τα μεσάνυχτα και ανοίγουν τις πόρτες. Οι ληστές τους ακινητοποιούν με χειροπέδες και σε λιγότερο από 90 λεπτά κλέβουν ανεκτίμητα έργα Τέχνης αφαιρώντας τα με βίαιο τρόπο από τα κάδρα τους, μεταξύ τους και τρεις πίνακες του Ρέμπραντ.