Άσαντ: Θα συνεχίσουμε τη μάχη κατά των τρομοκρατών

Αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη εναντίον των εξεγερμένων, δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά τη διάρκεια σπάνιας επίσκεψής του σε καταφύγιο εκτοπισμένων κοντά στη Δαμασκό.
3'

«Το κράτος θα συνεχίσει να μάχεται κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών που εξεδίωξαν τους πολίτες από τις κατοικίες τους και διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα», δήλωσε ο Άσαντ από το καταφύγιο αλ Ντουέιρ στην πόλη Άντρα της επαρχίας της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana.

Ο Σύρος πρόεδρος «επιθεώρησε την κατάσταση των εκτοπισμένων», «άκουσε τα παράπονά τους» και «ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσής τους» στο κέντρο.

«Το κράτος θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα είδη πρώτης ανάγκης για τους εκτοπισμένους μέχρι να επιστρέψουν στις εστίες τους», επεσήμανε ο Άσαντ.

Η πόλη Άντρα βρίσκεται βορειοδυτικά της Δαμασκού και ήταν θέατρο συγκρούσεων μεταξύ των εξεγερμένων και του συριακού στρατού, ο οποίος εξαπέλυσε τον Δεκέμβριο μια μεγάλη επιχείρηση για να εκδιώξει από την πόλη τους αντάρτες.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, οπότε συμμετείχε στην προσευχή σε τέμενος της Δαμασκού.

Στο μεταξύ ο Άσαντ επικύρωσε έναν νόμο ο οποίος θα ρυθμίζει την είσοδο και τη διαμονή Αράβων και αλλοδαπών στη Συρία.

Το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Λαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι «κάθε άνθρωπος που εισέρχεται ή φεύγει από τη Συρία θα πρέπει να διαθέτει διαβατήριο ή ένα ισχύον έγγραφοκαθώς και βίζα την οποία θα έχει λάβει από μία από τις διπλωματικές μας αποστολές ή τα προξενεία στο εξωτερικό».

Οι πολίτες των γειτονικών χωρών που έχουν υπογράψει «διμερείς συμφωνίες» με τη Δαμασκό, καθώς και οι πολίτες των χωρών που έχουν υπογράψει «διεθνείς συμφωνίες» με τη Συρία εξαιρούνται.

Πριν την υιοθέτηση του νόμου αυτού οι πολίτες των αραβικών χωρών, όπως και αυτοί της Τουρκίας και του Ιράν, μπορούσαν να εισέρχονται στο συριακό έδαφος χωρίς βίζα.

Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Άσαντ έχουν χάσει τον έλεγχο κάποιων παραμεθόριων περιοχών και έτσι πολλοί δημοσιογράφοι, γιατροί και κυρίως μαχητές εισέρχονται στις περιοχές που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων μέσω της Τουρκίας, του Λιβάνου και του Ιράκ.

Βάσει του νέου νόμου, ο οποίος θα ξεκινήσει να ισχύει σε τρεις μήνες, οι Άραβες και οι άλλοι αλλοδαποί που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Συρία «πρέπει να εξηγήσουν τα κίνητρά τους» προκειμένου να λάβουν άδεια διαμονής για μια περίοδο από τρεις μήνες ως πέντε χρόνια.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης από ένα έως πέντε έτη και πρόστιμό 5 με 10 εκατομμυρίων συριακών λιρών (33.000 με 66.000 δολάρια).

Εξάλλου ισλαμιστές αντάρτες και οι οπαδοί τους σκότωσαν τουλάχιστον 22 ανθρώπους σε ένα χωριό της βόρειας Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο επικαλείται κατοίκους της πόλης Σουγιούκ, 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπιού, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι μαχητές από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) σκότωσαν 12 μέλη αντίπαλων ομάδων και τουλάχιστον 10 μέλη των τοπικών φυλών, περιλαμβανομένου ενός 16χρονου αγοριού.

Διαβάστε επίσης:

Άσαντ: Η Ρωσία έχει αποκαταστήσει την ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις

Συρία: 25 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα τις 13 μοναχές