Νέα τροπή στο θρίλερ της Μαλαισίας - Τι συνέβη στο αεροπλάνο;

Νέα τροπή παίρνει το θρίλερ με την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines ύστερα από σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανοί εμπειρογνώμονες που ερευνούν την υπόθεση εκτιμούν ότι το Μπόινγκ παρέμεινε στον αέρα για περίπου τέσσερις ώρες μετά τη στιγμή που εξέπεμψε το τελευταίο του στίγμα - Διαψεύδει ο υπουργός Μεταφορών
4'


Η είδηση αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας την ώρα που οι αρχές παραμένουν αβέβαιες ως προς το που να αναζητήσουν το αεροπλάνο το οποίο αγνοείται από το Σάββατο λίγο μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ.

Η πληροφορία αυτή οδηγεί τις αμερικανικές αρχές στην εξέταση ενός νέου σεναρίου σχετικά με την εξαφάνιση του αεροσκάφους, ωστόσο αμφισβητήθηκε από τον υπουργό Μεταφορών της Μαλαισίας.

«Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει. Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε», ήταν η επίσημη απάντηση του υπουργού Μεταφορών της Μαλαισίας για το τι έχει συμβεί, ενώ προχώρησε σε διάψευση του δημοσιεύματος της Wall Street Journal.

Το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας ανακοίνωσε ακόμα ότι δεν ευσταθεί το σενάριο στο οποίο γίνεται λόγος για τέσσερις ώρες πτήσης του Boeing 777 πριν εκείνο δώσει το τελευταίο του στίγμα, όπως σημειώνει το δίκτυο Sky News.

Οι αρχές της Μαλαισίας αρνήθηκαν επίσης ότι έχουν προχωρήσει σε έρευνες στις οικίες των μελών του πληρώματος του αεροσκάφους.

Ο υπουργός τόνισε, πάντως ότι οι έρευνες όσο υπάρχει ελπίδα θα συνεχιστούν, ενώ ανακοίνωσε πως σήμερα συνολικά 43 πλοία και 40 αεροσκάφη ψάχνουν για το «χαμένο» αεροσκάφος.

Οι αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής εξετάζουν την πιθανότητα ένας από τους πιλότους ή κάποιος άλλος στο αεροσκάφος να το οδήγησε σε άγνωστη τοποθεσία--ή να το έριξε-- αφότου απενεργοποίησε σκόπιμα τους αναμεταδότες του στίγματός του για να αποφύγει τα ραντάρ, όπως αναφέρει μία από τις δύο πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αμερικανοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι οι αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του αεροσκάφους εξετάζουν ως επικρατέστερο σενάριο το Μπόινγκ να άλλαξε κατεύθυνση "με στόχο να χρησιμοποιηθεί αργότερα για κάποιον άλλον λόγο".

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το αεροπλάνο με 239 επιβαίνοντες ενδεχομένως να ταξίδεψε 3.500 επιπλέον χιλιόμετρα (2.200 μίλια) υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κι ίσως να πλησίασε την πακιστανική μεθόριο ή σε κάποιον προορισμό στον Ινδικό Ωκεανό ή στην Αραβική Θάλασσα.

Το τελευταίο στίγμα του στα ραντάρ δόθηκε το Σάββατο λίγο μετά τη 1:30 πμ (τοπική ώρα), δηλαδή λιγότερο από μία ώρα μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ, κι ενώ πετούσε βορειοανατολικά κατά μήκος του Κόλπου της Ταϊλάνδης και κατευθυνόταν προς το Πεκίνο.

Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας εκτιμούν ότι το αεροπλάνο βρισκόταν στον αέρα για περισσότερες από πέντε ώρες βασιζόμενοι στα δεδομένα που αποστέλλονται αυτομάτως στο έδαφος από τους κινητήρες του Μπόινγκ--όπως το ύψος και η ταχύτητα του αεροσκάφους-- στο πλαίσιο ενός προγράμματος - ρουτίνας για τη συντήρησή του.

Ανώτατος αξιωματούχος της Malaysia Airlines δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η αεροπορική εταιρεία "δεν έχει λόγους να πιστεύει" ότι κάποιες από κινήσεις του πληρώματος προκάλεσαν την εξαφάνιση του αεροπλάνου.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Ιντερπολ δήλωσε ότι η υπηρεσία δεν θεωρεί πως η εξαφάνιση του αεροσκάφους είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.

Πάντως, χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail αναφέρει ότι η CΙΑ δεν αποκλείει το γεγονός ο πιλότος του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, ακόμα και να αυτοκτόνησε - να οδήγησε δηλαδή το αεροσκάφος στη συντριβή με τη θέλησή του.

Η πιθανότητα αυτοκτονίας θα μπορούσε να δώσει μια εξήγηση και στο γιατί το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας έδωσε εντολή σήμερα στη στρατιωτική διοίκηση στα απομακρυσμένα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ να αναπτύξουν πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις έρευνας για το αγνοούμενο Μπόινγκ, δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της διοίκησης Χαρμίτ Σίχ.

Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα σύσκεψη για να αποφασίσουν για τον τρόπο συντονισμού των επιχειρήσεών τους με τις άλλες χώρες και στη συνέχεια θα αναπτύξουν τις δυνάμεις τους, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος της διοίκησης.
Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος των κινεζικών αρχών πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι τα επιπλέοντα αντικείμενα που είχε φωτογραφίσει κινεζικός δορυφόρος δεν συνδέονται με το αγνοούμενο Μπόινγκ.

Εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν ότι τα τρία μεγάλα αντικείμενα δεν είναι συντρίμμια του αεροσκάφους, όπως δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γερμανικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Όσο υπάρχει «αχτίδα ελπίδας» δεν θα σταματήσουμε τις έρευνες

Νέα αποκάλυψη για το χαμένο αεροπλάνο στη Μαλαισία

Άκαρπες οι έρευνες για τα συντρίμμια του χαμένου αεροσκάφους