«Στα πιο απόμερα μέρη της Γης» το εξαφανισμένο Boeing;
«Η έρευνα ολοκληρώθηκε χωρίς να βρούμε κάτι άξιο αναφοράς. Θα συνεχίσουμε την αναζήτηση το Σάββατο ελπίζοντας σε καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ουόρεν Τρας, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο οποίος εκτελεί αυτές τις μέρες χρέη πρωθυπουργού, καθώς ο Τόνι Άμποτ βρίσκεται στην Παπούα-Νέα Γουινέα.
Η προσοχή όλων έχει στραφεί στη νότια πλευρά του Ινδικού Ωκεανού, στα πιο απόμερα μέρη της Γης, όπως τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι Αυστραλοί, μετά τις εικόνες που εντόπισε δορυφόρος, με αντικείμενα που έμοιαζαν με συντρίμμια αεροσκάφους να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας.
Πέντε αεροσκάφη που ερεύνησαν την περιοχή, επέστρεψαν στη βάση τους με «άδεια χέρια», ωστόσο το Σάββατο και την Κυριακή θα έχουν και ενισχύσεις, δεδομένου ότι στην περιοχή αναμένονται δύο κινεζικά και δύο ιαπωνικά αεροσκάφη.
Όπως πάντως αναφέρεται από τις αυστραλιανές Αρχές, το ενδεχόμενο τα αντικείμενα-συντρίμμια να έχουν βυθιστεί και άρα να είναι αδύνατον να εντοπιστούν, θεωρείται ως πολύ πιθανό. Τονίζεται, δε, ότι ακριβώς επειδή η περιοχή είναι αχανής (περίπου 23.000 τ. χλμ) και τα αεροσκάφη δεν έχουν τη δυνατότητα να πετούν σε χαμηλό υψόμετρο για πολλή ώρα (μάξιμουμ δύο), η έρευνα έχει πολλές δυσκολίες και θα χρειαστούν μέρες ώστε είτε να βρεθεί το χαμένο αεροσκάφος, είτε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εντοπιστεί στη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι μπαταρίες λιθίου και η πιθανότητα να προκάλεσαν έκρηξη
Όπως παραδέχθηκε ο CEO των Μαλαισιανών Αερογραμμών, Αχμάντ Γιαχία, το αεροπλάνο-φάντασμα μετέφερε εκτός από επιβάτες και ένα φορτίο με μπαταρίες λιθίου. Δεδομένου ότι στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2010, φορτίο μπαταριών λιθίου είχε προκαλέσει μεγάλη πυρκαγιά που απέβη καθοριστική για τη συντριβή ενός αεροσκάφους στο Ντουμπάι, οι Αρχές ερευνούν και αυτό το ενδεχόμενο.
Ο Γιαχία, πάντως, υποστήριξε ότι οι πιθανότητες να έχει συμβεί κάτι ανάλογο και στο Boeing είναι ελάχιστες. «Δεν επρόκειτο άλλωστε για μεγάλο φορτίο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το τηλεφώνημα του πιλότου
Μέρος των ερευνών έχει στραφεί και σε ένα τηλεφώνημα που έκανε από το κινητό του ο πιλότος, λίγο πριν την απογείωση του Boeing. Ενδεχομένως να πρόκειται για ένα συνηθισμένο και χωρίς καμία σημασία για τα όσα ακολούθησαν τηλεφώνημα, δεδομένου όμως ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες και δεν βρίκεται το παραμικρό ίχνος του αεροσκάφους, οι ερευνητές οφείλουν να ψάξουν το οτιδήποτε.
Επεισοδιακή συνάντηση μαλαισιανών αξιοματούχων με συγγενείς Κινέζων επιβατών
Αντιμέτωποι με την οργή των συγγενών των Κινέζων επιβατών του Boeing 777 της Malaysia Airlines - που αγνοείται από τις 8 Μαρτίου – ήρθαν, την Παρασκευή (21/03), οι εκπρόσωποι των μαλαισιανών Αρχών.
Οι δυο πλευρές συναντήθηκαν, σε τεταμένο κλίμα, για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο Lido του Πεκίνο, με τους συγγενείς των επιβατών να απαιτούν από τους αξιωματούχους να σηκωθούν όρθιοι για να συστηθούν, κατηγορώντας τους ότι κωλυσιεργούν.
«Θέλαμε να σας δούμε τις πρώτες 24 ή 48 ώρες (μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους), κάτι που θα είχε απαλύνει τον πόνο που νιώθουμε αυτές τις τελευταίες 13 ημέρες», δήλωσε ένας από τους συγγενείς.
Παράλληλα, φωνές και αποδοκιμασίες συνόδευαν τις δηλώσεις του εκπροσώπου των πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που εστάλησαν στο Πεκίνο από την Κουάλα Λουμπούρ. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρεσβευτής της Μαλαισίας στην Κίνα, δύο αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και ένας πιλότος Μπόινγκ 777.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 227 επιβάτες της πτήσης ΜΗ-370, οι 153 ήταν Κινέζοι.
Διαβάστε επίσης:
Άφαντο το Boeing-Τα συντρίμμια μπορεί να μην ανήκουν στο αεροσκάφος
Νέες έρευνες ξεκίνησαν για την εύρεση του Boeing της Malaysia
Τρόμος πάνω από τον Ινδικό: Αμερικάνικη βάση ο στόχος του Boeing;
Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Boeing και το σενάριο για βιολογική απειλή