Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος συνεργατών του Γιανουκόβιτς
Η Ελβετία έχει ήδη διατάξει τη δέσμευση των πόρων 29 Ουκρανών στην επικράτειά της, περιλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων του ιδίου του Γιανουκόβιτς, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
«Ο κρατικός εισαγγελέας μπορεί να αρχίσει μια [επίσημη] έρευνα μόνον όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες για την ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων», ανέφερε η εκπρόσωπος στην ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Σε συνδυασμό με τις ειδοποιήσεις της υπηρεσίας καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες την περασμένη εβδομάδα, αυτό επιβεβαιώθηκε έπειτα από μια εξαντλητική ανάλυση», πρόσθεσε.
Η διεξαγωγή των ερευνών άρχισε την Πέμπτη, έπειτα από ειδοποιήσεις της μονάδας της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Ελβετίας η οποία είναι αρμόδια για τη συνεργασία με ελβετικές τράπεζες σε υποθέσεις που υπάρχουν υποψίες για ξέπλυμα χρήματος, διευκρίνισε.
Η μια από τις έρευνες έχει επίκεντρο δύο πρόσωπα του στενού κύκλου του Γιανουκόβιτς, ανέφερε η εκπρόσωπος.
Η εισαγγελία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το αντικείμενο της δεύτερης έρευνας.
Δεν είναι γνωστό πόσα χρήματα έχουν αποταμιεύσει ή τοποθετήσει στην Ελβετία Ουκρανοί πολιτικοί, συγγενείς τους ή άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτούς. Ούτε είναι γνωστό το ύψος του ποσού το οποίο έχει δεσμευτεί από τις ελβετικές τράπεζες αφότου άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα που έλαβαν οι ελβετικές αρχές, στα τέλη του Φεβρουαρίου.
Ο Γιανουκόβιτς ανατράπηκε την 22η Φεβρουαρίου, έπειτα από πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον του λόγω της απόφασής του να μην προχωρήσει στη σύναψη μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιθέτως να στραφεί προς τη Ρωσία.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ έχει δηλώσει ότι τα ποσά από δάνεια ύψους 37 δισεκ. δολαρίων είναι άγνωστο τι απέγιναν και δεν παρέμειναν στα κρατικά ταμεία επί των ημερών του Γιανουκόβιτς.
Πέραν αυτών των 37 δισεκ. δολαρίων ο Γιατσενιούκ είπε στο κοινοβούλιο ότι 70 δισεκ. δολάρια βγήκαν από τη χώρα κατά την διάρκεια της τριετούς διακυβέρνησης του Γιανουκόβιτς, αν και δεν κατέστησε σαφές πόσα από τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό θεωρεί ότι αποτελούσαν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας.
Διαβάστε επίσης: