Απεβίωσε ο Τσέχος κομμουνιστής, Μίροσλαβ Στεπάν
Ο Στεπάν, πρώην ηγέτης της κομματικής οργάνωσης του ΚΚ στην Πράγα, φυλακίστηκε το 1990 διότι είχε διατάξει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό οι οποίες οδήγησαν στη λεγόμενη Βελούδινη Επανάσταση η οποία ανέτρεψε τους κομμουνιστές στα τέλη του 1989.
Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων διότι διέταξε τη χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων τον Οκτώβριο του 1988 και τον Ιανουάριο του 1989. Ο διαφωνών Βάτσλαβ Χάβελ, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος αργότερα εκείνη τη χρονιά, ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες.
Η ποινή του μειώθηκε σε δυόμισι χρόνια μετά την έφεση που είχε υποβάλει και ο Στεπάν απελευθερώθηκε το 1991, αφού εξέτισε το ήμισυ της ποινής. Το 1995 ίδρυσε ένα νέο κόμμα με κομμουνιστική ιδεολογία.
Ο Στεπάν ήταν ένας από τους λίγους κομμουνιστές ηγέτες στην Ανατολική Ευρώπη που προσήχθησαν σε δίκη από τις κυβερνήσεις που τους διαδέχθηκαν. Ο Μίλος Γιάκες, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, δικάστηκε αργότερα για εσχάτη προδοσία διότι είχε υποστηρίξει τη σοβιετική εισβολή στην τότε Τσεχοσλοβακία το 1968, αλλά αθωώθηκε.
Ο Έρικ Χόνεκερ, ο ηγέτης της ΓΛΔ, είχε δικαστεί διότι είχε διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της Ανατολικής Γερμανίας να ανοίγουν πυρ εναντίον όσων προσπαθούσαν να περάσουν το Τείχος του Βερολίνου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες μετά την καταδίκη του λόγω της κακής υγείας του. Ο διάδοχός του Έγκον Κρεντς είχε καταδικαστεί σε 6,5 χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονίες.
Ο στρατηγός, Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, ο οποίος επρόκειτο να δικαστεί για το ότι είχε διατάξει τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών το 1970, απηλλάγη λόγω της κακής του υγείας. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Τόντορ Ζίβκοφ καταδικάστηκε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και τέθηκε υπό κατ' οίκον περιορισμό επίσης λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, ωσότου η καταδίκη του ακυρώθηκε.