Συρία: Εξαιρετικά δύσκολη η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας
Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στον πληθυσμό της Συρίας που έχει ανάγκη για βοήθεια, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.
Μέσω έκθεσης που υπέβαλε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Μπαν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να λάβουν μια σειρά μέτρων για να διευκολύνουν τη διανομή ειδών πρώτη ανάγκης, κυρίως φαρμάκων, στους 9,3 εκατομμύρια Σύρους που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.
«Η βοήθεια που φτάνει στον πληθυσμό παραμένει πολύ μικρή για να μπορέσει να καλύψει τις βασικές ανάγκες», σημειώνεται στην έκθεση την οποία αναμένεται να εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή.
Παράλληλα, στην έκθεσή του ο Μπαν «καταγγέλλει τη χρήση των πολιορκιών ως τακτικής πολέμου και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν άμεσα την είσοδο βοήθειας στις πολιορκημένες περιοχές, αφήνοντας τους πολίτες που το επιθυμούν να τις εγκαταλείψουν».
Η έκθεση εκτιμά ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται πλέον αποκλεισμένοι στις πολιορκημένες περιοχές ή σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, δηλαδή ένα εκατομμύριο περισσότεροι απ’ ό,τι στην αρχή της χρονιάς.
Υπογραμμίζει επίσης ότι οι συμφωνίες για τοπικές εκεχειρίες που έχουν συναφθεί σε κάποιες περιοχές «υπονομεύονται από την έλλειψη μιας τρίτης ουδέτερης πλευράς, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή τους και από την απουσία εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και των τοπικών κοινοτήτων».
Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 220.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στη Χομς, τη Νουμπλ και τη Ζάχρα, αλλά και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Γούτα — οι 175.000 εξ αυτών πολιορκούνται από τον κυβερνητικό στρατό και 45.000 από ομάδες της αντιπολίτευσης.
Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει στη Συρία 258 περιοχές στις οποίες μια βελτίωση της ανθρωπιστικής πρόσβασης θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα.
Καμία νέα συμφωνία για εκεχειρία δεν έχει επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εξεγερμένων στις πολιορκημένες περιοχές μεταξύ της 22ας Φεβρουαρίου και της 21ης Μαρτίου και μόνο «περιορισμένη βοήθεια» κατάφερε να φθάσει σε κάποιες από τις απομακρυσμένες περιοχές, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Η έκθεση αυτή συντάχθηκε μετά την ομόφωνη υιοθέτηση της απόφασης 2139 στις 22 Φεβρουαρίου, με την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητούσε, μεταξύ άλλων, την άρση του αποκλεισμού πολλών συριακών πόλεων και τον τερματισμό της ρίψης «βαρελιών με εκρηκτικά» εναντίον πολιτών από την πολεμική αεροπορία της Συρίας. Η απόφαση δεν προβλέπει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση που δεν γίνει σεβαστή, όμως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το Συμβούλιο να δράσει αργότερα βάσει της έκθεσης του Μπαν. Όμως γι’ αυτό θα χρειαστεί νέα απόφαση.
Διαβάστε ακόμα:
Τουρκία: Το βίντεο της κατάρριψης του συριακού Mig