Πούτιν – Μέρκελ: Μοναδικό σημείο επαφής ο ΟΑΣΕ
Η θέση της Ρωσίας σχετικά με την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία είναι το μοναδικό ενθαρρυντικό σημάδι από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή (23/03) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όπως δήλωσε σήμερα (24/03) ο εκπρόσωπός της.
Η Ρωσία συμφώνησε την Παρασκευή με τα υπόλοιπα 56 κράτη μέλη του ΟΑΣΕ να σταλεί για έξι μήνες μια αποστολή παρατηρητών στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά επέμεινε ότι η εντολή τους δεν περιλαμβάνει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα, αφού οι ψηφοφόροι στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας επέλεξαν την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία σε ένα δημοψήφισμα που οι δυτικές κυβερνήσεις κατήγγειλαν ως φάρσα.
«Η καγκελάριος και ο Πούτιν συμφώνησαν ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα (. . .) και κατά τη γνώμη μας αυτό είναι θετικό», δήλωσε σήμερα ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Κατά τη συζήτηση δεν σημειώθηκε πρόοδος σε άλλα ζητήματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Η Μέρκελ θεωρεί την απόφαση του ΟΑΣΕ να στείλει μια αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία «ένα πρώτο βήμα ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης», σημείωσε ο Ζάιμπερτ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για «νέα ανησυχητικά σημάδια» στον Πούτιν, όπως οι πληροφορίες ότι ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα με την Ουκρανία. Η ίδια είπε στον ρώσο πρόεδρο ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση στη Μολδαβία.
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει χθες ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει ιδιαίτερα μεγάλη δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι ανησυχεί πως η δύναμη αυτή μπορεί να αποτελέσει απειλή για την περιοχή της Μολδαβίας όπου υπάρχουν αυτονομιστικές τάσεις.
Ο Ζάιμπερτ δήλωσε επίσης ότι η Μέρκελ υπογράμμισε πως η Ρωσία έχει ευθύνη να αποφύγει να χυθεί αίμα στην Κριμαία. «Η καγκελάριος υπογράμμισε στη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής επικοινωνίας ότι η Ρωσία, εξαιτίας των ενεργειών της, είναι πλέον ντε φάκτο υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αιματοχυσία στην Κριμαία».
«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο ουκρανικός στρατός στην Κριμαία είναι λοιπόν αιτία σημαντικής ανησυχίας», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι πιθανότητες να βρεθεί μια πολιτική λύση, κατέληξε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.
Διαβάστε ακόμα:
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ