Κουβέιτ: Κάλεσμα για ενότητα στις αραβικές χώρες
Ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Σάμπαχ αλ Άχμεντ αλ Σάμπαχ κάλεσε κατά την έναρξη της 25ης ετήσιας συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου τις 22 χώρες μέλη να επιλύσουν τις διαφορές τους, οι οποίες όπως δήλωσε εμποδίζουν την κοινή αραβική δράση.
«Οι κίνδυνοι γύρω μας είναι τεράστιοι και δεν θα κινηθούμε προς μιας κοινή αραβική δράση χωρίς ενότητα και χωρίς να παραμερίσουμε τις διαφορές μας», υπογράμμισε ο σεΐχης Σάμπαχ, οικοδεσπότης της συνόδου.
Δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, όμως προφανώς αναφερόταν στις επιδεινούμενες διαφωνίες μεταξύ των αραβικών χωρών σχετικά με τον πολιτικό ρόλο των Ισλαμιστών στην περιοχή και για την επέμβαση στα εσωτερικά τους την οποία καταγγέλλουν πολλές χώρες του Κόλπου από το Ιράν.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Σάλμαν Μπιν Άμπντελ Αζίζ, η χώρα του οποίου υποστηρίζει τους εξεγερμένους που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ζήτησε να «αλλάξει η ισορροπία των δυνάμεων» στο πεδίο, ενώ πρόσθεσε ότι η κρίση στη Συρία έχει φτάσει σε καταστροφικές διαστάσεις.
Εξάλλου, ο πρίγκιπας Σάλμαν κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι «πρόδωσε» τους εξεγερμένους Σύριους. «Η νόμιμη συριακή αντίσταση προδόθηκε από τη διεθνή κοινότητα, η οποία την κατέστησε εύκολη λεία στις άδικες δυνάμεις», υπογράμμισε.
Η φετινή σύνοδος έχει στιγματιστεί από μια ασυνήθιστη διαμάχη μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) και του Κατάρ για την υποστήριξή που δείχνει η Ντόχα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά και από μια λεκτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας για τη βία στην ιρακινή επαρχία Άνμπαρ.
Σε μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ανακάλεσαν στις αρχές Μαρτίου του πρεσβευτές τους στο Κατάρ για να διαμαρτυρηθούν για την επέμβαση της Ντόχας στα εσωτερικά τους ζητήματα και κατά της άνευ όρων υποστήριξή της στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία το Κάιρο και το Ριάντ θεωρούν «τρομοκρατική οργάνωση».
Το Κουβέιτ, που διατήρησε τον διπλωματικό του απεσταλμένο στη Ντόχα, έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει στη διαμάχη αυτή και επιθυμεί τη διεξαγωγή της συνόδου χωρίς περαιτέρω διχασμούς.
Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου, ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Αλ Σάμπαχ, χαμογελώντας πλατιά, στάθηκε μεταξύ του Σαουδάραβα πρίγκιπα και του εμίρη του Κατάρ σεΐχη Τάμιμ μπεν Χάμαντ αλ Θάνι, κρατώντας τους τα χέρια σε μια προσπάθεια να περάσει ένα μήνυμα συμφιλίωσης.
Όμως ένας αξιωματούχος του Κουβέιτ δήλωσε ότι η διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και των γειτόνων του δεν αναμένεται να περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου.
Εξάλλου ο εμίρης του Κατάρ κάλεσε να υπάρξει διάλογος στην Αίγυπτο προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα και έκανε λόγο για «αδελφικές» σχέσεις με τις αρχές του Καΐρου.
«Υπογραμμίζουμε τις αδελφικές σχέσεις που μας συνδέουν με την Αίγυπτο, μεγάλη αδελφή, στην οποία ευχόμαστε πολιτική σταθερότητα και κάθε καλό για τον λαό της», υπογράμμισε ο σεΐχης Τάμιμ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το Κατάρ σέβεται «την επιλογή του αιγυπτιακού λαού», αλλά ελπίζει οι αρχές του Καΐρου να ταχθούν υπέρ ενός «συνολικού διαλόγου», στον οποία θα πάρουν μέρος και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
Διαβάστε ακόμα:
Αίγυπτος: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι θανατικές καταδίκες