Ιταλία: Θα μπορούσε να υπάρξει χαλάρωση στους στόχους της χώρας
Οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχουν οριστεί στην ευρωζώνη θα μπορούσαν να «μαλακώσουν» στην περίπτωση χωρών οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε σήμερα ένα κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η προοπτική αυτή θα μπορούσε να ωφελήσει χώρες όπως η Ιταλία, είπε ο Μάρκο Μπούτι, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (ECFIN) της Κομισιόν.
Ο Ιταλός αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρθηκε στις λεγόμενες «συμβατικές συμφωνίες», ή με πιο απλά λόγια σε μια πολιτική καρότου και μαστιγίου, που προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεσμεύονται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα εξασφαλίζουν επιπλέον οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας σε ένα συνέδριο στη Ρώμη που οργανώθηκε από το ινστιτούτο μελετών IAI, ο Μπούτι επισήμανε ότι το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, με την προσφορά «ορισμένης ευελιξίας όσον αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» για εκείνα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που προωθούν τις μεταρρυθμίσεις.
Η συζήτηση αυτή ανοίγει ενώ η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι πασχίζει να βρει χρηματοδότηση για ένα φιλόδοξο σχέδιο βελτίωσης των παροχών κοινωνικής πρόνοιας, μείωσης των φόρων και διοικητικών μεταρρυθμίσεων σεβόμενη ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει ορίσει η ΕΕ όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος της κάθε χώρας.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν, η ιταλική κυβέρνηση, που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την κυλιόμενη εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, καλείται να επαναλάβει τις επαφές σχετικά με τις «συμβατικές ρυθμίσεις» σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό παραμένουν στάσιμες.
Τον περασμένο Δεκέμβριο στη τότε σύνοδο κορυφής η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ αυτής της προσέγγισης.
Χώρες-σύμμαχοι της Γερμανίας, όμως, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, αμφισβητούν την ορθότητα της, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη αυτά προσφέρονται για πράγματα που πρέπει να γίνονται ούτως ή άλλως, επισήμανε ο Μπούτι.
«Χρειαζόμαστε πολιτική βούληση για να επανέλθει (σ.σ. το ζήτημα) εκ νέου στο τραπέζι» είπε ο Μπούτι. Διαφορετικά όπως ανέφερε, οι αποκαλούμενες συμβατικές ρυθμίσεις «αν δεν θαφτούν, θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα, μαζί με άλλες καινοτόμες ρυθμίσεις» όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθούν και πάλι τον Οκτώβριο.