Ομπάμα – Πάπας Φραγκίσκος: Κοινή μάχη κατά της φτώχειας

Στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και της φτώχειας εστίασαν Πάπας Φραγκίσκος και Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση στο Βατικανό.
3'

Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε λίγο πριν από τις 11:30 ώρα Ελλάδος στη βιβλιοθήκη του Αποστολικού Ανακτόρου. «Ευχαριστώ, είναι υπέροχο που σας συναντώ», επανέλαβε δύο φορές ο Αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον ποντίφικα λέγοντας ότι είναι «μεγάλος θαυμαστής του», ενώ ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας απάντησε στα αγγλικά: «Καλωσορίσατε κύριε πρόεδρε».

Η συνάντηση, παρουσία διερμηνέων, διήρκησε πολύ παραπάνω σε σχέση με τις συναντήσεις που είχε με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ ύστερα από κατ' ιδίαν συνομιλία 52 λεπτών, ο Ομπάμα διατύπωσε αυθόρμητα πρόσκληση στον ποντίφικα να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την ώρα που του προσέφερε ένα συμβολικό δώρο: σπόρους από τον κήπο του Λευκού Οίκου.

«Αν σας δοθεί ευκαιρία, μπορείτε να έρθετε στον Λευκό Οίκο και να δείτε τον κήπο», ανέφερε παρουσία δημοσιογράφων.

Οι σπόροι, από ποικιλία φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται στον κήπο του Λευκού Οίκου, ήταν μέσα σε ένα κασελάκι φτιαγμένο από δέρμα και ξύλο από τη Βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βαλτιμόρη. Ενός από τους παλαιότερους Καθολικούς Καθεδρικούς Ναούς στις ΗΠΑ.

Η συνάντηση είναι για τον Μπαράκ Ομπάμα μια ευχάριστη παρένθεση στο μέσο της περιοδείας του στην Ευρώπη και τη Σαουδική Αραβία, υπό τη σκιά της ουκρανικής κρίσης και τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Ομπάμα υπογράμμισε το όλο και βαθύτερο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, δηλώνοντας ότι «θέλει να ακούσει τον ποντίφικα» του οποίου «η σκέψη είναι πολύτιμη για να καταλάβει πως θα κερδηθεί η πρόκληση της καταπολέμησης της φτώχειας».
Μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα, ο Ομπάμα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ενώ ακολούθως αναμένεται να δει τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και να επισκεφθεί το Κολοσσαίο.

Οι σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και ΗΠΑ είναι στενές. Στη συνέντευξή του ο Ομπάμα δηλώνει πεπεισμένος ότι ο Ματέο Ρέντσι, κατά το εξάμηνο της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ, «θα κάνει αυτή την περίοδο πολύ παραγωγική».
Ο Ομπάμα χαιρετίζοντας το γεγονός ότι το πρώτο ταξίδι του Ρέντσι ήταν στην Τυνησία, διέκρινε σε αυτό ένα «σημάδι ότι η Ιταλία θέλει να ενισχύσει τον ηγετικό ρόλο που ήδη έχει στη Μεσόγειο από τον Λίβανο έως τη Λιβύη».
Στο Βατικανό, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα επρόκειτο να συζητήσει με τον ποντίφικα για τη «μάχη τους κατά της αύξησης των ανισοτήτων», για τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, για το περιβάλλον, αλλά και για τη μετανάστευση μεταξύ Λατινικής και Βόρειας Αμερικής.

Ο Ομπάμα, προτεστάντης στο θρήσκευμα, έχει δηλώσει πόσο σημαντική γι αυτόν είναι η πίστη του: «εντυπωσιάστηκα από τις δηλώσεις του ποντίφικα. Γιατί καταρχήν είναι κάποιος που ενσαρκώνει τη διδασκαλία του Χριστού», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2013.

Ωστόσο σύμφωνα με το Radio Vatican, «εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια ανάμεσα στην Εκκλησία και την κυβέρνηση Ομπάμα, όπως το θέμα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και της αντισύλληψης».
Είναι η δεύτερη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει στο Βατικανό, μετά την ακρόασή του από τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ τον Ιούλιο του 2009 και η 28η άφιξη αμερικανού προέδρου στο Βατικανό έπειτα από εκείνη του Γούντροου Ουίλσον το 1919.

Διαβάστε ακόμα:

Συνάντηση Ομπάμα - πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη