ΟΗΕ: Ανησυχία για την αύξηση των μαχητικών δικτύων σε Ιράκ και Συρία
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι τα ισλαμιστικά μαχητικά δίκτυα διαμορφώνουν ολοένα και περισσότερους δεσμούς μεταξύ των συνόρων της Συρίας και του Ιράκ, κάτι που πυροδοτεί έντονες θρησκευτικές διαμάχες σε μια περιοχή η οποία έχει πληγεί από χρόνια αιματοχυσίας.
Η βία στο Ιράκ έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα το 2013, αφού τουλάχιστον 8.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κατά αυτό το έτος.
«Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία έχουν προσθέσει μια επιπλέον διάσταση στις θρησκευτικές εντάσεις και επιτρέπει στα θρησκευτικά δίκτυα να δημιουργούν διασυνδέσεις εκτός των συνόρων και να επεκτείνουν τη δράση τους», δήλωσε ενώπιον του 15μελους Συμβουλίου Ασφαλείας, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ.
Είπε ότι ο συνδυασμός μιας διχασμένης ηγεσίας στο Ιράκ, τα συνταγματικά ζητήματα που εκκρεμούν μεταξύ των κοινοτήτων και η αυξημένη απειλή των μαχητών που προέρχεται από τη Συρία, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που είναι «εύθραυστη και εκρηκτική».
Από τότε που ο στρατός των ΗΠΑ αποχώρησε το περασμένο έτος από το Ιράκ, εκατοντάδες Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις, κυρίως επιθέσεις αυτοκτονίας, πίσω από τις οποίες πιστεύεται ότι βρίσκονται ισλαμιστικές ομάδες. Βομβιστικές επιθέσεις συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά στο Ιράκ, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Στη γειτονική Συρία, τουλάχιστον 140.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τριετούς εμφυλίου πολέμου, ενώ ακόμα 2,5 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Ο Μλαντένοφ είπε ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι πράξεις βίας στο Ιράκ είναι μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση των διαφορών, την ενίσχυση της ανάπτυξης και μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς.
«Το πρόβλημα της βία και της τρομοκρατίας δεν μπορεί να επιλυθεί με απλά μέτρα ασφαλείας», είπε. «Θα πρέπει να εξετάσουμε την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κράτους δικαίου».
Ωστόσο, ο Μλαντένοφ δεν δήλωσε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό στο σύντομο μέλλον. «Τα σημάδια δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για μια γρήγορη επίλυση της κρίσης», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: «Στοπ» και στο YouTube από τον Ερντογάν