Ιταλία: Ο υπουργός Οικονομικών ζητά από την Ε.Ε. αλλαγή πλεύσης

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν ζήτησε σήμερα να γίνει «μια σοβαρή, μη ιδεολογική» συζήτηση για το πρόβλημα της ανάπτυξης στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σκεφτεί «πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο το έχει κάνει μέχρι στιγμής» την πρόκληση αυτή.
2'


Μιλώντας σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης, ο Παντοάν σημείωσε ότι χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση για την γενικά αναιμική ανάπτυξη της Ευρώπης και μια αλλαγή στην προσέγγιση του θέματος.

«Αυτό που λείπει (. . .) είναι σοβαρή, όχι ψεύτικη, όχι ιδεολογική, σκέψη για την ανάπτυξη, για το πώς μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη να αναπτυχθεί, μιας και δεν έχει σημειώσει ανάπτυξη ή έχει καταγράψει πολύ μικρή (ανάπτυξη) τα τελευταία τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια», είπε ο ιταλός υπουργός.

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πούμε ότι πρέπει να αλλάξει η οικονομική ατζέντα στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Παντοάν έχει ζητήσει να υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα και στο παρελθόν από τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Αν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και αν εξακολουθούμε να λέμε, όπως πιστεύω ακράδαντα, ότι το κλειδί για την ανάπτυξη είναι τα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τότε θα πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τα μέτρα αυτά και για το ποια μέτρα λειτουργούν και ποια όχι», υπογράμμισε.

Ο Παντοάν δεν υπονόησε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι κανόνες της ευρωζώνης για τη δημοσιονομική πειθαρχία στο όνομα της ανάπτυξης, όμως στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι οι χώρες που προχωρούν σε μεταρρύθμιση των οικονομιών τους προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη θα πρέπει να έχουν ένα περιθώριο ελιγμών.
Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται υπό πίεση να σεβαστεί τα όρια για το έλλειμμα που έχει θέσει η ευρωζώνη και παράλληλα να βρει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει ως τις 10 Απριλίου τα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης: Τι ατάκα πέταξε ο Ομπάμα μόλις είδε το Κολοσσαίο;