Μιανμάρ: Απογραφή μετά από 30 χρόνια!
Η Μιανμάρ (Βιρμανία) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτραπεί στους μουσουλμάνους να αυτοπροσδιορίζονται ως "Ροχίνγκια" στην πρώτη εδώ και 30 χρόνια απογραφή του πληθυσμού της χώρας που αρχίζει σήμερα, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
Με την απόφαση αυτή απαντήθηκε η απειλή των βουδιστών του κρατιδίου Ραχίν, στη δυτική Μιανμάρ, ότι θα μποϊκοτάρουν την απογραφή φοβούμενοι ότι θα αναγνωρισθεί επίσημα η μουσουλμανική μειονότητα Ροχίνγκια, η οποία θεωρείται από τον ΟΗΕ μία από τις περισσότερο διωκόμενες στον κόσμο.
"Αν μια οικογένεια θέλει να προσδιορισθεί ως 'Ροχίνγκια', εμείς δεν θα την εγγράψουμε", ανακοίνωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Ρανγκούν.
Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να δηλώνουν "Μπενγκάλι", ένας όρος που χρησιμοποιείται από τις αρχές της Μιανμάρ, οι οποίες θεωρούν τους περισσότερους Ροχίνγκια παράνομους μετανάστες προερχόμενους από το γειτονικό Μπανγκλαντές.
Πλήθη βουδιστών επιτέθηκαν αυτή την εβδομάδα σε αντιπροσωπείες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, κατηγορώντας τους ότι υποστηρίζουν τους μουσουλμάνους, στην περιφερειακή πρωτεύουσα Σίτβε και υποχρεώνοντας τον ΟΗΕ να αποσύρει από την περιοχή αυτή περίπου 50 μέλη του προσωπικού του, διεθνούς και ντόπιου.
Ένα 11χρονο κορίτσι σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα αφού η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει ένα οργισμένο πλήθος στη Σίτβε.
Οικογένες της Σίτβε εγκατέστησαν μπροστά από τα σπίτια τους πανό που γράφουν: "Αυτό το σπίτι διαμαρτύρεται εναντίον της απογραφής, μην απογράφεστε".
Η απογραφή αυτή, η οποία υποστηρίζεται από το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA), πρόκειται να διαρκέσει 12 ημέρες και να δώσει μια εικόνα της χώρας αυτής, την οποία η στρατιωτική χούντα κρατούσε κλειστή επί δεκαετίες.
Δεκάδες χιλιάδες απογραφείς, κυρίως δάσκαλοι, πρόκειται να διατρέξουν τη χώρα, από τα βουνά στο βορρά μέχρι τις ζούγκλες όπου συγκρούονται ο στρατός και οι αντάρτες.
Η απογραφή υποτίθεται ότι θα επιτρέψει επίσης να βελτιωθούν αναπτυξιακές πολιτικές (εκπαίδευση, υγεία, πολεοδομία...) που είναι απαραίτητες στην κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία μετά την αυτοδιάλυση της χούντας το 2011.
Η Μιανμάρ (Βιρμανία) είναι ένα μωσαϊκό άνω των 100 εθνοτήτων, ορισμένες από τις οποίες δεν είναι αναγνωρισμένες, όπως οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκιας, 800.000 από τους οποίους ζούν περιορισμένοι στο κρατίδιο Ραχίν χωρίς να έχουν εθνικότητα.
Διαβάστε επίσης: Απαγορεύθηκε η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μιανμάρ