Κινέζος πρόεδρος Σι: Το Πεκίνο επιδιώκει την ειρήνη στην Ευρώπη

Το Πεκίνο αντιτίθεται στην ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων χωρών, δήλωσε σήμερα από το Βέλγιο ολοκληρώνοντας την ευρωπαϊκή περιοδεία που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος απέφυγε να επικρίνει άμεσα την Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.
3'


Ο Σι διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Κίνα είναι ένας στενός σύμμαχος της ΕΕ, ο οποίος είναι προσηλωμένος στην ειρήνη και την ευημερία της Ευρώπης.
Κατά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής του περιοδείας με μια ομιλία στην πόλη Μπριζ του Βελγίου, ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε ότι θεωρεί τις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ προτεραιότητα του Πεκίνου και εξήρε την δέσμευση των Βρυξελλών για μια διαρκή ειρήνη, την διατήρηση της οποίας επιδιώκει και η Κίνα.

Αν και οι ξένες επεμβάσεις και ο εκφοβισμός δεν σβήστηκαν ποτέ από την μνήμη του κινεζικού λαού, "εγώ ήρθα στην Ευρώπη για να οικοδομήσω μια γέφυρα στην Ευρασιατική ήπειρο", σημείωσε ο Σι.

Η ομιλία αυτή του Κινέζου προέδρου προς Βέλγους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων βρισκόταν ο Βέλγος βασιλιάς και ο πρωθυπουργός, ήταν τα μόνα δημόσια σχόλια που έκανε κατά την τριήμερη επίσκεψή του στο Βέλγιο.

Αν και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο Σι, ο πρώτος Κινέζος ηγέτης που επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δεσμεύτηκε ότι το Πεκίνο είναι προσηλωμένο στην διασφάλιση της μη ανάμειξης στις υποθέσεις άλλων χωρών — κάνοντας μια προφανή αναφορά στην Ρωσία.

Ο Σι σημείωσε ότι το Πεκίνο δεν θα ενθαρρύνει μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, μολονότι το Πεκίνο έχει φανεί μέχρι σήμερα ιδιαίτερα προσεκτικό στο να μην παρασυρθεί στην διένεξη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης όσον αφορά το μέλλον της Ουκρανίας.

"Η Κίνα ακολουθεί μια πολιτική ειρήνης. Η Κίνα είναι προσηλωμένη στην μη-ανάμειξη σε άλλες χώρες", υπογράμμισε.

Το Πεκίνο είχε απογοητεύσει την ΕΕ με την σιωπή που τήρησε όσον αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, απέχοντας από μια ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταδίκη της κίνησης αυτή στις 21 Μαρτίου.

Κατά την σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που έγινε χθες στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο άσκησαν πιέσεις στον Σι όσον αφορά τη Ρωσία και ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε ότι "πιστεύει στην εδαφική ακεραιότητα" των χωρών, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι ενημερώθηκαν σχετικά με την συνάντηση.

Ο Σι χρησιμοποίησε σήμερα εξάλλου την ομιλία του στη Μπριζ για να επαναλάβει την επιθυμία της Κίνας για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, έναν μακροχρόνιο στόχο της Κίνας, ο οποίος ωστόσο διχάζει την Ευρώπη εξαιτίας της πολιτικής του Πεκίνου να βοηθάει τις κρατικές του επιχειρήσεις να κυριαρχήσουν στις ξένες αγορές.

"Η Κίνα και η Ευρώπη μπορεί να δείχνουν ότι απέχουν πάρα πολύ γεωγραφικά, αλλά βρισκόμαστε στον ίδιο χωροχρόνο", σημείωσε ο Σι.

"Χρειαζόμαστε να οικοδομήσουμε μια γέφυρα ανάπτυξης και ευημερίας (...) και να εκμεταλλευτούμε ενεργά την δυνατότητα μιας περιοχής ελεύθερου εμπορίου", πρόσθεσε ο Κινέζος ηγέτης ο οποίος εξασφάλισε την δέσμευση των αξιωματούχων της ΕΕ στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες να εξετάσουν μια συμφωνία αυτού του είδους — αν και η ΕΕ επιμένει ότι ο δρόμος είναι μακρύς προτού φτάσουν εκεί και ότι η Κίνα θα πρέπει πρώτα να δείξει ότι είναι έτοιμη να παίξει με τους διεθνούς κανόνες που διέπουν το εμπόριο συμφωνώντας στην σύναψη μιας "επενδυτικής συμφωνίας".

Οι διαπραγματεύσεις για μια "επενδυτική συμφωνία" αυτού του είδους διεξάγονται ήδη και θα καταστήσουν ευκολότερο για τις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν επιχειρήσεις στην Κίνα, το οποίο είναι ένα μεγάλο βήμα το οποίο πολλοί μπορεί να θεωρούν δυνάμει ως τον προάγγελο μιας εμπορικής συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης: Μαλαισία: Ο πρόεδρος Σι θα στείλει ειδικό απεσταλμένο στη Μαλαίσια