Νέες εντάσεις στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας
Εντάσεις στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία διαβλέπουν διπλωματικές πηγές μετά τη νίκη Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές.
Μιλώντας στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης εκτιμά πως οι νέοι καταπιεστικοί νόμοι στην Τουρκία, ο αποκλεισμός της πρόσβασης σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, η εκπεφρασμένη βούληση επαναδιαπραγμάτευσης της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και σε μικρότερο βαθμό, ο κίνδυνος υπονόμευσης των διπλωματικών προσπαθειών του Κυπριακού ζητήματος θα επιβραδύνουν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα αυτό, "πριν από τις εκλογές, οι πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν την επιδείνωση του πολιτικού κλίματος στη χώρα.
Οι Ευρωπαίοι πρέσβεις, οι οποίοι διατηρούν επιφυλακτική στάση έναντι της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης, παραδέχονται ότι ο Ερντογάν -ανεξάρτητα από τις θεωρίες συνομωσίας που υποστηρίζει ότι υφαίνονται- πρέπει να αντιδράσει όσον αφορά την ποιότητα της ασφάλειας.
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των μελών της κυβέρνησης και προσώπων στενά συνδεδεμένων με αυτή, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου και της οικογένειάς του, αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια".
Οι παρακολουθήσεις δεν έχουν σταματήσει, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι διέρρευσε συνομιλία η οποία είχε γίνει εντός του γραφείου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στις 13 Μαρτίου.
Το ενδεχόμενο αναβολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχουν θίξει μέχρι στιγμής ορισμένοι μόνο Τούρκοι αρθρογράφοι οι οποίοι επικρίνουν την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP) απέρριψε δημοσίως αυτό το σενάριο δηλώνοντας ότι μια αναβολή θα βλάψει τα συμφέροντα των Τούρκων πολιτών.
Η ψήφιση σχεδίου νόμου ωστόσο -που έχει μετατεθεί για μετά τις δημοτικές εκλογές και δίνει ευρείες εξουσίες στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες όσον αφορά τις τρέχουσες επιχειρήσεις τους- προβλέπεται ότι θα προκαλέσει νέες διαμάχες μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα προστεθεί στους νόμους που ψήφισε η πλειοψηφία του τουρκικού Κοινοβουλίου το Φεβρουάριο και το Μάρτιο σχετικά με τη λογοκρισία του διαδικτύου και την αναδιάρθρωση της δικαιοσύνης στη χώρα και τον έλεγχό της από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Και στις δυο περιπτώσεις, ο Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας Στέφαν Φίλε δεν κατάφερε να "διορθώσει" τους νόμους αυτούς, καταλήγει το δημοσίευμα.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και υποστηρικτών αντιπολίτευσης