Το ΝΑΤΟ ανέστειλε την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε σήμερα να αναστείλει την πολιτική και στρατιωτική του συνεργασία με τη Ρωσία, σε αντίποινα για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, διατηρώντας πάντως σε κάθε περίπτωση τον πολιτικό διάλογο με τη Μόσχα, με στόχο να συμβάλει στην επίτευξη μιας λύσης στην ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε απόψε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Το ΝΑΤΟ ανέστειλε την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία
3'


Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών μελών αποφάσισαν να «αναστείλουν την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία» επισημοποιώντας μια απόφαση που είχε ληφθεί σε επίπεδο πρεσβευτών την 5η Μαρτίου.

«Την ίδια στιγμή αφήνουμε ανοικτούς τους διπλωματικούς διαύλους και είμαστε έτοιμοι για την πραγματοποίηση συναντήσεων σε επίπεδο πρεσβευτών ή υπουργών στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας» είπε ο Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο γενικός γραμματέας δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα προγράμματα που θα ανασταλούν, όμως υπογράμμισε εκείνα που συνδέονται με το Αφγανιστάν ή τη μάχη κατά του εμπορίου ναρκωτικών δεν θα επηρεαστούν.

«Πιστεύω ότι τα προγράμματα συνεργασίας που συνδέονται με το Αφγανιστάν, σχετικά με τις οδούς ανεφοδιασμού ή τα ελικόπτερα, πρέπει να συνεχιστούν καθώς διατηρούμε ένα κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε την επιτυχία της αποστολής μας στο Αφγανιστάν» τόνισε ο Ράσμουσεν.

Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία συνεργάζονται επίσης με τρίτες χώρες στο πλαίσιο επιχειρήσεων εναντίον της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό καθώς και σε προγράμματα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Αφού χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία απαράδεκτες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Με τις ενέργειές της, η Ρωσία υπονόμευσε τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η συνεργασία μας και παραβίασε τις διεθνείς δεσμεύσεις που η έχει αναλάβει η ίδια. Έτσι δε μπορούμε να (συνεχίσουμε να) συνεργαζόμαστε ως συνήθως».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έδωσαν εντολή στους υπεύθυνους στρατιωτικού σχεδιασμού να «αναπτύξουν επειγόντως μια σειρά επιπλέον μέτρων που θα ενδυναμώσουν τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ» ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αποστολή στρατιωτών και εξοπλισμού στους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, τη διεξαγωγή επιπλέον ασκήσεων, βήματα που να διασφαλίζουν ότι μια δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα και επανεξέταση των στρατιωτικών σχεδιασμών του Συμφώνου.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε εξάλλου ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τη μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στο πλευρό του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών κρατών του ΝΑΤΟ θέλησαν να εμφανιστούν αποφασιστικοί, χωρίς να «ρίξουν λάδι στην φωτιά» καθώς «δεν πρέπει να προσφέρουμε οποιοδήποτε πρόσχημα στη Ρωσία να προχωρήσει σε κλιμάκωση», συνόψισε ένας διπλωμάτης.

Το Σύμφωνο εμφανίζεται «έτοιμο» να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» απέναντι «σε κάθε απειλή επίθεσης εναντίον του Συμφώνου» υπογράμμισαν οι υπουργοί, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Μέχρι στιγμής, οι μεγάλες δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης προτιμούν να μείνουν στα μέτρα που ανακοίνωσαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες: την προσωρινή ανάπτυξη αεροσκαφών ραντάρ AWACS του ΝΑΤΟ και καταδιωκτικών F-15 και F-16 των ΗΠΑ στη Λιθουανία και την Πολωνία. «Αυτά τα μέτρα είναι επαρκή την παρούσα στιγμή» σύμφωνα με έναν στρατιωτικό.

«Δεν έχουμε ανάγκη (να στείλουμε) στρατιώτες του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία», εκτίμησε από την δική του πλευρά ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας, Φρανκ Τίμερμανς.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ: Σταματά κάθε πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή