ΟΗΕ: Δύσκολη η επιβίωση στη Συρία λόγω του χρόνιου εμφυλίου πολέμου

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τόσο εκτεταμένες ζημιές ώστε σε κάποιες συνοικίες της Δαμασκού τα τρία τέταρτα των σπιτιών έχουν υποστεί ζημιές και οι κάτοικοι στη συντριπτική τους πλειονότητα —πάνω από το 90%— δηλώνουν ότι χρειάζονται βοήθεια για να επιβιώσουν, σύμφωνα με μια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.
2'


Τα τρία χρόνια σύρραξης έχουν ισοπεδώσει τη χώρα, καταστρέφοντας τις υποδομές και ερειπώνοντας κάποιες συνοικίες. Όμως η συνεχιζόμενη βία σημαίνει ότι γίνονται λίγες λεπτομερείς έρευνες για το εύρος των επιπτώσεων του πολέμου.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που υποστηρίζει τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει ότι ρώτησε περισσότερους από 500 ανθρώπους τον περασμένο Ιούνιο για τις συνθήκες διαβίωσης σε τέσσερις περιοχές της Δαμασκού όπου δρα και σε μία συνοικία στο Χαλέπι.

Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 89% στον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιάρμουκ στη νότια Δαμασκό.

Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές, ενώ σε τρεις περιοχές στα περίχωρα της Δαμασκού —στον Γιάρμουκ, τη Ντούμα και τη Σαγίντα Ζέιναμπ-- οι ζημιές που έχουν καταγραφεί φτάνουν το 72 με 79% του συνόλου των κατοικιών.

«Αυτή είναι η πρώτη έκθεση αυτού του είδους και προσφέρει στατιστικά στοιχεία για τις τραγικές και ευρείες επιπτώσεις της σύρραξης στις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών σε όλη τη Συρία», επεσήμανε ο Κρις Γκάνες, εκπρόσωπος της UNRWA.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 οπότε ξέσπασε ο πόλεμος.


Όσοι ρωτήθηκαν από την UNRWA δήλωσαν ότι έχουν λάβει μικρά δάνεια για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις ή τα νοικοκυριά τους. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι η επίδραση της ένοπλης σύρραξης στους ερωτηθέντες ήταν «σαρωτική και τραυματική».

Μέχρι τον Ιούνιο του 2013, μόνο το 13% των επιχειρήσεων εξακολουθούσαν να λειτουργούν. Πολλές είχαν κλείσει από τους ιδιοκτήτες τους και σχεδόν το 40% είχαν λεηλατηθεί ή ληστευθεί, σύμφωνα με την έκθεση.

Εν μέρει εξαιτίας αυτού του γεγονότος η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του, την ώρα που διπλασιάστηκε η τιμή των βασικών ειδών.

«Αυτό έχει ωθήσει πολλές οικογένειες στο χείλος της επιβίωσης», υπογραμμίζει η έκθεση, η οποία καταλήγει το συμπέρασμα ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Συρίας είναι αντιμέτωπο με «σοβαρές κακουχίες και στερήσεις», με το 86% να επισημαίνει ότι χρειάζεται βοήθεια για να επιβιώσει.

«Αυτή η ανάγκη είναι ιδιαίτερα μεγάλη στη Σαγίντα Ζέιναμπ, το Γιάρμουκ και τη Μπούσταν αλ Μπάσα (στο Χαλέπι), όπου περισσότερο από το 90% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να επιβιώσουν οι οικογένειές τους».

«Παρόλα αυτά μόλις το 38% των νοικοκυριών ανέφεραν ότι έχουν λάβει τέτοια βοήθεια, ενώ παραμένει ένα τεράστιο ανθρωπιστικό κενό», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Στο στόχαστρο τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία