Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις του Παναμά με την Κολομβία

Η κυβέρνηση του Παναμά ανέστειλε τις συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου καθώς οι διαπραγματεύσεις έφθασαν...
1'

Η κυβέρνηση του Παναμά ανέστειλε τις συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου καθώς οι διαπραγματεύσεις έφθασαν σε αδιέξοδο πριν την προθεσμία για την ολοκλήρωσή του, που εκπνέει την Παρασκευή, παρότι μεγάλο μέρος της συμφωνίας είχε ήδη καταρτιστεί, δήλωσε ο Φρανσίσκο Άλβαρες, υφυπουργός Εμπορίου και κορυφαίο μέλος της ομάδας των διαπραγματευτών της κεντροαμερικάνικης χώρας.

Οι συνομιλίες έφθασαν σε αδιέξοδο λόγω των διαφωνιών όσον αφορά σε ζητήματα αγροτικής παραγωγής, της πρόσβασης στις αγορές και της τελωνειακής συνεργασίας, είπε ο Άλβαρες.

"Αντί να προκαλέσουμε την διακοπή [των διαπραγματεύσεων] ή να δημιουργήσουμε κρίση κάποιας μορφής, θεωρήσαμε ότι ήταν πιο υπεύθυνο αυτή τη στιγμή να αναστείλουμε την διαδικασία", δήλωσε ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον Άλβαρες οι διαπραγματευτές είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τουλάχιστον 21 από τα 25 άρθρα της συμφωνίας. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν καθορίστηκε ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών.

Οι δύο γειτονικές χώρες είχαν ανακοινώσει το Φεβρουάριο τα σχέδιά τους να συνάψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που εκτίμησαν ότι θα διπλασιάσει το διμερές εμπόριο.

Το 2009, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο κρατών --κυρίως θαλασσινά, αγροτικά προϊόντα, δομικά υλικά-- έφθασαν σε αξία περίπου τα 300 εκατομμύρια δολάρια.