Η Μόσχα προειδοποιεί: «Αν χυθεί αίμα δεν θα μείνουμε αμέτοχοι»

Ξένοι μισθοφόροι ντυμένοι Ουκρανοί εμφανίστηκαν στο Χάρκοβο σύμφωνα με μαρτυρίες
2'

Ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να αποφασίσει τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας οποιαδήποτε στιγμή, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της ρωσικής Άνω Βουλής Βίκτωρ Αζιόροφ, επικαλούμενος τη σχετική έγκριση, που έχει ληφθεί από τα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής.

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έδωσε τη συγκατάθεσή του για χρήση των ενόπλων δυνάμεων από τον πρόεδρο της Ρωσίας με σκοπό την κατοχύρωση της ασφάλειας της ζωής των πολιτών και αυτήν την απόφασή μας δεν την ανακαλέσαμε», είπε ο Ρώσος γερουσιαστής, ο οποίος υπογράμμισε πάντως ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να ασκήσει στρατιωτική βία στην Ουκρανία.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο κ. Αζιόροφ είχε δηλώσει ότι για μια τέτοια ενέργεια της Ρωσίας και την επέμβαση ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή θα απαιτηθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε αντίστοιχες «προειδοποιητικού» χαρακτήρα δηλώσεις ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Κρατικής Δούμας Βιατσεσλάφ Νίκονοφ, που θεωρείται πολύ κοντά στο περιβάλλον του Κρεμλίνου, δεν απέκλεισε τη δυνατότητα αποστολής ειρηνευτικού σώματος στην Ανατολική Ουκρανία, όπως ήδη ζήτησαν εκπρόσωποι των ρωσόφωνων πληθυσμών.

Υπενθύμισε πάντως τη δέσμευση της ρωσικής ηγεσίας, ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το στρατό, πριν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα και στην αιματοχυσία. «Αν η κυβέρνηση του Κιέβου στείλει στρατεύματα ή χρησιμοποιήσει ειδικές δυνάμεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη έκρηξη και μια ρωσική επέμβαση», είπε ο κ. Νίκονοφ, ο οποίος σε άλλες δηλώσεις του τόνισε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη εάν υπάρξει αιματοχυσία».

Τα ρωσικά ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα τονίζουν τις ανεπίσημες μαρτυρίες και τις επίσημες καταγγελίες του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι για την πάταξη των διαμαρτυριών στην Ανατολική Ουκρανία χρησιμοποιούνται μισθοφόροι της ιδιωτικής πολεμικής εταιρείας Greystone, οι οποίοι κατά τις εκτιμήσεις έχουν ντυθεί με στολές των σωμάτων των ειδικών δυνάμεων «Σόκολ» και «Γιαγκουάρ».

Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και Ουκρανοί αστυνομικοί στο Χάρκοβο, δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί κάποιοι από τους συναδέλφους τους αποφεύγουν συστηματικά να τους απαντήσουν, όταν τους απευθύνουν το λόγο και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν γνωρίζουν, γι' αυτό και δεν αντιδρούν, ούτε ουκρανικά, ούτε ρωσικά...

Διαβάστε επίσης:

Μισθοφόροι θα αναλάβουν να καταπνίξουν την οργή της Ανατολ. Ουκρανίας