Βρετανία: Περιορισμοί στα επιδόματα των μεταναστών

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι φθάνουν στη χώρα από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οφείλουν στο εξής να περιμένουν τρεις μήνες πριν υποβάλουν αίτηση για να λαμβάνουν επίδομα τέκνων, άλλο ένα μέτρο το οποίο εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών του Λονδίνου για να καμφθεί η «κατάχρηση» του συστήματος πρόνοιας από μετανάστες, σύμφωνα με την κυβέρνηση της οποίας ηγείται το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον.
2'


Οι αλλαγές, που θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Ιούλιο, «στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας (της Βρετανίας) δεν επιδέχεται καταχρήσεις» και «θα αποτρέψει όσους πιστεύουν ότι μπορούν να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά κύριο λόγο για να διεκδικήσουν επιδόματα», δήλωσε η Νίκι Μόργκαν, υφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ευρέσεως εργασίας καθώς επίσης αίτηση για επιδόματα ανεργίας, θα υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο για τη γνώση αγγλικών, με τους ελέγχους να αρχίζουν από το τέλος του Απριλίου και δεν θα τους παραχωρείται πλέον μόνιμη πρόσβαση σε μεταφραστές.

Αν τα αγγλικά τους είναι εμπόδιο για να εργαστούν, πλέον θα «προσδοκάται» από τους ίδιους «να τα βελτιώσουν», τόνισε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ένα μέτρο που προβλέπει ότι οι προερχόμενοι από χώρες μέλη της ΕΕ μετανάστες πρέπει να αναμένουν τρεις μήνες πριν υποβάλουν αίτηση για το επίδομα ευρέσεως εργασίας, ισχύουν ήδη από τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Ένας άλλος νόμος καλεί τους μετανάστες που εργάζονται στη Βρετανία να αποδεικνύουν ότι έχουν εξασφαλίσει αποδοχές κατ' ελάχιστον 150 λιρών (182 ευρώ) την εβδομάδα, προκειμένου να θεωρούνται ότι έχουν καθεστώς «εργαζομένων» και να αποκτούν πρόσβαση σε ευνοϊκότερες κοινωνικές παροχές .

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δέχεται ασφυκτική πίεση να υιοθετήσει μια σκληρότερη στάση έναντι της ΕΕ και σε ό,τι αφορά την μετανάστευση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Συντηρητικό κόμμα χάνει έδαφος στην πρόθεση ψήφου και οι ψηφοφόροι του μετακινούνται στο ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο οδεύει να κερδίσει τις επικείμενες ευρωεκλογές στη Βρετανία.

Διαβάστε επίσης: Τριγμοί στην κυβέρνηση Κάμερον