Η Ουκρανία θέλει ασφαλές… αέριο από την Ευρώπη

Την… ελπίδα του να αγοράσει η Ουκρανία φυσικό αέριο από την Ευρώπη ώστε να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια, φοβούμενος ότι η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις, λόγω της άρνησης του Κιέβου να πληρώσει στη Μόσχα μια «πολιτική, μη οικονομική τιμή», εξέφρασε ο μεταβατικός υπουργός Ενέργειας της χώρας, Γιούρι Προντάν.
3'

Μιλώντας στην ουκρανική Βουλή, ο Προντάν τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επεδείκνυε αλληλεγγύη στην Ουκρανία, σε περίπτωση που η Ρωσία μείωνε τις προμήθειες και ότι θα εγγυόταν πως η Μόσχα δεν θα αυξήσει τη ροή μέσω εναλλακτικών αγωγών ώστε να παρακάμψει τη γειτονική της πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, πάντως, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε χθες τους ευρωπαίους ηγέτες ότι οι προμήθειες αερίου στην Ευρώπη μπορεί να διακοπούν λόγω της άρνησης της Ουκρανίας να αποπληρώσει τους λογαριασμούς της για το φυσικό αέριο, μια κίνηση που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής χαρακτήρισε μια προσπάθεια «εξαναγκασμού» του Κιέβου.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να πληρώσει μια τέτοια πολιτική, μη οικονομική τιμή, έτσι τώρα διαπραγματευόμαστε με την ΕΕ σχετικά με την αντιστροφή των παραδόσεων», είπε ο Προντάν.

«Θα κάνουμε αγορές αερίου από αντίστροφες ροές επειγόντως. Με τους όρους που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες αερίου. Σχεδιάζουμε να γίνουν από τη RWE της Γερμανίας και μια γαλλική εταιρεία αερίου», πρόσθεσε, πιθανόν αναφερόμενος στη GDF Suez, σύμφωνα με πολλούς στο Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει σχεδόν διπλασιάσει την τιμή του αερίου που χρεώνει στην Ουκρανία. Οι νέοι ηγέτες του Κιέβου κατηγορούν τη Μόσχα ότι τιμωρεί την Ουκρανία διότι επιδιώκει στενότερες σχέσεις με την ΕΕ.

Η Gazprom, η κρατική επιχείρηση αερίου της Ρωσίας, αμφισβητεί το εάν και κατά πόσον είναι σύννομη η αντιστροφή της ροής των αγωγών από την Ευρώπη ώστε να εξάγεται στην Ουκρανία το προϊόν που πωλεί στις χώρες της.

Από την άλλη, ο Προντάν δήλωσε ακόμη πως το Κίεβο επιδιώκει να αγοράσει μικρές ποσότητες αερίου από την Πολωνία, την Ουγγαρία και μια λίγο μεγαλύτερη από τη Σλοβακία, όμως υπάρχουν «πολιτικά ζητήματα» που πρέπει να επιλυθούν.

Την ίδια ώρα, η Σλοβακία έχει καλέσει να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να εξάγει αέριο στην Ουκρανία χωρίς να παραβαίνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Η Ρωσία, η Ουκρανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με την ουκρανική κρίση τη Μεγάλη Πέμπτη στη Γενεύη.

Ο Προντάν, τέλος, υπογράμμισε ότι η μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση ενδέχεται να στραφεί σε ένα διεθνές δικαστήριο επιδιαιτησίας στη Στοκχόλμη, σε μια προσπάθεια να ακυρώσει μια συμφωνία που είχε συναφθεί με τη Ρωσία το 2009, όταν το Κίεβο είχε δεχθεί μια αυξημένη τιμή.

«Η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις οφειλές της στη Ρωσία»

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, είπε ότι εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για να βοηθήσει (η ΕΕ) την Ουκρανία να αποπληρώσει τις οφειλές της για αέριο στη Ρωσία, σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό ÖRF.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την Ουκρανία και την εταιρεία αερίου της χώρας για να εξασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα παραμείνει σε θέση να πληρώνει και ότι τα χρέη που έχει η εταιρεία στη Γκάζπρομ δεν θα αυξηθούν περισσότερο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα έχει μια συνάντηση με τους υπουργούς Ενέργειας και Εξωτερικών της χώρας αυτής την ερχόμενη Δευτέρα.

«Προετοιμάζω μία λύση που αποτελεί μέρος του πακέτου βοήθειας το οποίο προσφέρουν στην Ουκρανία το ΔΝΤ, η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να καλυφθούν ανοικτοί λογαριασμοί», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Πούτιν: Δεν είναι καλό να διαβάζεις επιστολές άλλων!