Ουκρανία: Βιώσιμο το χρέος της, παίρνει δάνειο από το ΔΝΤ

Δάνειο στην Ουκρανία είναι πλέον σε θέση να χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς – όπως δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού που είναι αρμόδια για την Ευρώπη, Ρεζά Μογαντάμ - το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.

Ουκρανία: Βιώσιμο το χρέος της, παίρνει δάνειο από το ΔΝΤ
2'

«Το χρέος της Ουκρανίας είναι βιώσιμο», σημείωσε ο Μογαντάμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον κατά τις εαρινές συνόδους για το 2014 του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας, η οποία υφίσταται τις συνέπειες της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει και των εντάσεων με την Ρωσία, ανέρχεται μόνον σε περίπου 30% του ΑΕΠ της.

Το συνολικό χρέος της Ουκρανίας θα ανέρχεται σε περίπου 50% του ΑΕΠ της φέτος και το ερχόμενο έτος, πρόσθεσε ο Μογαντάμ.

«Θα είναι δύσκολο να το δούμε να βαίνει σε ένα μη βιώσιμο μονοπάτι. Μπορούμε να προχωρήσουμε και να δανείσουμε» την χώρα αυτή, σημείωσε.

Το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια.

Το ακριβές μέγεθος του προγράμματος του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από το πόσο πολύ άλλοι διεθνείς πιστωτές, όπως η ΕΕ, θα συμβάλλουν για την κυβέρνηση του Κιέβου, κατέληξε ο Μογαντάμ.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών αναφέρουν στο προσχέδιο της τελικής τους ανακοίνωσης ότι παρακολουθούν την κατάσταση στην Ουκρανία για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να θέσει κινδύνους στην οικονομική και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Στο προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς κατά τη διάρκεια των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, αναφέρεται επίσης ότι η G20 παρακολουθεί τις συνέπειες της αναπροσαρμογής των εθνικών πολιτικών στην παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο σε αυτό δεν αναφέρεται συγκεκριμένα η νομισματική πολιτική και αποσύρεται μια αναφορά από ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου, η οποία υπογράμμιζε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές με την απόσυρση των κινήτρων.

Αναφερόμενη στην κρίση στην Ουκρανία, η G20 επισημαίνει ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα εξακολουθούν να είναι οι οργανισμοί που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να βοηθούν τις χώρες να αντιμετωπίζουν τις οικονομικές τους προκλήσεις «μέσω της παροχής συμβουλών για τις πολιτικές και καταλυτικής χρηματοδότησης».

«Παρακολουθούμε την οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία, προσέχοντας για οποιονδήποτε κίνδυνο για την οικονομική και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και χαιρετίζουμε την πρόσφατη δέσμευση του ΔΝΤ με την Ουκρανία καθώς οι αρχές εργάζονται για να αρχίσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνεται στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία σηματοδοτεί τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ ως ο πρώτος αποκρινόμενος σε χρηματοπιστωτικές κρίσεις στον κόσμο», προστίθεται σε αυτό.

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσία: Να σώσουμε την Ουκρανία από την πτώχευση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή