Στις 17/04 στη Γενεύη η τετραμερής συνάντηση για την ουκρανική κρίση
Στις 17 Απριλίου στη Γενεύη, θα διεξαχθεί η τετραμερής συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο συζήτησης την ουκρανική κρίση και την εξεύρεση λύσεων, όπως ανακοίνωσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι Βρυξέλλες -Στις 4-5 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, θα διεξαχθεί η σύνοδος της G7
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα μεταβεί στην Ελβετία ώστε «να συνεχιστούν οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης» της κρίσης στην Ουκρανία και να βρεθεί μια διέξοδος «μέσω της διπλωματικής οδού», αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα για να στηρίξει την Ουκρανία και να βοηθήσει το λαό της να οικοδομήσει μια σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα χώρα», προστίθεται στο κείμενο.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν προαναγγείλει τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου, χωρίς όμως να διευκρινίσουν το πού ακριβώς και πότε θα γινόταν.
Στη Γενεύη αναμένεται να παραβρεθούν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ουκρανός ομόλογός του Αντρίι Ντεστσίτσα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Στις 4-5 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, θα διεξαχθεί η σύνοδος της G7
Παράλληλα, η επόμενη σύνοδος κορυφής της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), που θα αντικαταστήσει εκείνην της G8 που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας, θα γίνει στις 4 και 5 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσε το γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Οι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 4-5 Ιουνίου 2014», ανέφερε το Συμβούλιο στον λογαριασμό του στο Twitter.
Οι ηγέτες των επτά χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία) θα συναντηθούν στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με τους προέδρους του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκτακτη σύνοδό τους στις 24 Μαρτίου, στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου της Χάγης για τα πυρηνικά, οι ηγέτες των επτά χωρών συμφώνησαν να ακυρώσουν τη σύνοδο του Σότσι με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η ένταση στην Ουκρανία έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την κατάληψη πολλών δημόσιων κτιρίων στα ανατολικά της χώρας από φιλορώσους αυτονομιστές.
Διαβάστε ακόμα:
Ουκρανία: Βιώσιμο το χρέος της, παίρνει δάνειο από το ΔΝΤ