Αυτό είναι το επικίνδυνο μοντέλο της Μέρκελ για την υγεία
Για να δει κανείς ποιο μέλλον επιφυλάσσει το Βερολίνο και η ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες, αρκεί μία ματιά στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Γερμανίας.
Εκεί, οι μεταρρυθμίσεις «τρέχουν» ήδη εδώ και πολλά χρόνια και τα αποτελέσματα είναι σκληρά, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς που στελεχώνουν τα γερμανικά νοσοκομεία.
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα νοσοκομεία από δημόσια έχουν γίνει ημι-δημόσια ή η χορήγηση φθηνών γενόσημων στους ασθενείς είναι «κανόνας», στο όνομα πάντα της μείωσης των δαπανών, η λειτουργία πολλών νοσοκομείων απειλείται.
«Η οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων χειροτερεύει συνεχώς», δηλώνει ο Μπόρις Αουγκούρτσκι, του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στην Deutsche Welle. Κατά την εκτίμησή του μάλιστα, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, μία στις δύο κλινικές στη Γερμανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, πολλά νοσοκομεία στη Γερμανία έχουν βάλει λουκέτο καθώς δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. «Σε πολλές περιοχές της επαρχίας ελλοχεύει ο κίνδυνος έλλειψης των βασικών παροχών», επισημαίνει ο κ. Αουγκούρτσκι, καθώς πολλές φορές οι κάτοικοι αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα συχνά η απόσταση να αποβαίνει μοιραία.
Η προσπάθεια των διοικητών των νοσοκομείων να βρουν πόρους, οδηγεί ακόμα και σε «εγκληματικές» ενέργειες. Έχει εντοπιστεί πως αρκετές κλινικές προτείνουν στους ασθενείς τους περιττές εγχειρήσεις, με το υψηλό κόστος να βαραίνει τους ίδιους τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με την πρακτική αυτή, οι ασθενείς εκτίθενται σε άσκοπο κίνδυνο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σοβαρών ιατρικών λαθών, ενώ έχουν γίνει γνωστές ακόμη και περιπτώσεις «μεσαζόντων», οι οποίοι αναλαμβάνουν να προσελκύσουν ασθενείς από το εξωτερικό. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε ήδη παρέμβαση της γερμανικής εισαγγελίας.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα, κάθε χρόνο στη Γερμανία πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι εξαιτίας ιατρικών λαθών παρά σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Ανέρχονται δε σε δεκάδες χιλιάδες οι καταγγελίες ασθενών για εσφαλμένες διαγνώσεις ή ακατάλληλες θεραπευτικές αγωγές.
Με την πλάτη στον τοίχο όμως είναι και οι γιατροί που στελεχώνουν τα γερμανικά νοσοκομεία. Δεσμευμένοι από τους αυστηρούς κανονισμούς που επιβάλλουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα σε θεραπείες και ημέρες νοσηλείας, συχνά αναγκάζονται να καταφεύγουν σε διάφορα «κόλπα» για να επεκτείνουν τη νοσηλεία των ασθενών τους. Κοινή τακτική είναι να κάνουν εισαγωγές ασθενών σε διαφορετικές κλινικές εντός του ίδιου νοσοκομείου, ώστε να συνεχίσει η παρακολούθησή τους και να μην δοθεί εξιτήριο. Όσο για τις περιττές εγχειρήσεις, οι γιατροί Πάουλ Μπράντενμπουργκ και Μπερντ Χόντσικ δεν δίστασαν να περιγράψουν στη γερμανική τηλεόραση τη συχνά θλιβερή και τρομακτική αυτή πραγματικότητα: «Οι γιατροί δέχονται καθημερινά παραινέσεις για να βγάζουν κέρδος». Όποιος δεν ανταποκρίνεται στις οδηγίες αυτές, που γίνονται βέβαια πάντα πίσω από κλειστές πόρτες, κινδυνεύει να χάσει το τμήμα του και συνεπώς και τη θέση εργασίας του. Μάλιστα, πολλές είναι οι περιπτώσεις που νοσοκομεία χειρουργούν ασθενείς, χωρίς το προσωπικό τους να έχει τη σχετική εξειδίκευση και εμπειρία.
Αυτή την πραγματικότητα από τα γερμανικά νοσοκομεία κρύβουν η τρόικα, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, με τη σιωπή του, ενώ το καταστροφικό σχέδιο για το ελληνικό σύστημα υγείας συνεχίζεται, με τις συγχωνεύσεις μονάδων υγείας, την υποστελέχωση των νοσοκομείων και τη διαρκή μείωση των κρατικών δαπανών. Το παράδειγμα της Γερμανίας δείχνει πως όταν μπαίνουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη δημόσια υγεία, την «πληρώνουν» οι ασθενείς -κυριολεκτικά και μεταφορικά- και κερδίζουν μόνο κάποια, εκλεκτά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η ταύτιση του κ. Γεωργιάδη με τα αιτήματα των δανειστών είναι γνωστή. Ο πρωθυπουργός, όμως, πότε θα σταματήσει να κρύβεται πίσω από τον υπουργό του και θα δώσει ουσιαστικές απαντήσεις;
Τα ερωτήματα είναι πολλά και το τίμημα για τον Έλληνα ασθενή δυσβάσταχτο...
Διαβάστε επίσης:
Θα βάλει τέλος ο Α. Σαμαράς στη διάλυση της δημόσιας υγείας;
Γιούνκερ: «Λάθος» οι μεγάλες περικοπές στο ελληνικό σύστημα υγείας
Στην… υγεία των ξένων συμφερόντων!
Ο ανίκανος Γιάνναρης και η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας
Τα ανεξίτηλα σημάδια της κρίσης: Αύξηση 70% στις αυτοκτονίες