Με αμερικανικά αντιαρματικά πολεμούν οι Σύροι αντάρτες
Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα η αυθεντικότητα των βίντεο, ενώ κάποιοι αναλυτές αναφέρουν ότι ο εξοπλισμός ενδέχεται να προέρχεται από άλλη χώρα εκτός των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία, ίσως εν γνώσει της Ουάσινγκτον.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τον εξοπλισμό που εμφανίστηκε στα βίντεο από τη Συρία περίπου την ίδια περίοδο που το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να προχωρήσει τα σχέδιά της να αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρει στους Σύρους εξεγερμένους, περιλαμβανομένης της παράδοσης κάποιων ελαφρών όπλων.
Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπερναντέτ Μίχαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προσφέρει υποστήριξη στους εξεγερμένους, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους.
«Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να ενισχύσουν την ικανότητα της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής βοήθειας σε ελεγμένα μέλη της», είπε η Μίχαν απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον εξοπλισμό που φαίνεται στα εν λόγω βίντεο.
Αν και ο αριθμός των αμερικανικών ρουκετών παραμένει μικρός, οι αναφορές για την ύπαρξή τους αυξάνονται συνεχώς, επισημαίνουν αναλυτές.
Η ομάδα των Σύρων εξεγερμένων που φαίνεται να χειρίζεται τις ρουκέτες σε ένα από τα βίντεο είναι μια σχετικά μετριοπαθής ομάδα με την ονομασία Χαρακάτ Χαζμ. Ένα μέλος της συριακής αντιπολίτευσης με έδρα τη νοτιοανατολική Τουρκία που ήταν μέλος της ομάδας αυτής δήλωσε ότι τις ρουκέτες έδωσαν οι Αμερικάνοι.
Ο Σύρος ακτιβιστής, που είπε ότι το όνομά του είναι Σάμερ Μουχάμαντ, σημείωσε ότι η Χαρακάτ Χαμζ έλαβε 10 αντιαρματικές ρουκέτες νωρίτερα αυτό τον μήνα από περιοχές κοντά στο Χαλέπι και την Ιντλίμπ, στα σύνορα με την Τουρκία.
Άλλα πιο πρόσφατα βίντεο δείχνουν τις ρουκέτες αυτές στα χέρια και άλλων μετριοπαθών ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν οι ΗΠΑ δεν παρείχαν τις ρουκέτες αυτές, το πιο πιθανό είναι να προήλθαν από τη Σαουδική Αραβία, η οποία διαθέτει χιλιάδες αντιαρματικές ρουκέτες στο οπλοστάσιό της.
Βάσει των όρων της αρχικής πώλησης, το Ριάντ είναι υποχρεωμένο να ανακοινώσει στην Ουάσινγκτον αν τις μεταφέρει σε τρίτη χώρα.
Το Κατάρ, που επίσης υποστηρίζει τους Σύρους αντάρτες, δεν διαθέτει τέτοιου είδους ρουκέτες, όμως ενδέχεται να έχει αγοράσει κινεζικό εξοπλισμό από μια άλλη χώρα, ίσως το Σουδάν, τον οποίο μετέφερε πέρυσι στους εξεγερμένους.
Διαβάστε επίσης: