Ρουμανία: Κοριτσάκι ξεκίνησε εκστρατεία για τα αδέσποτα
Όταν η γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό ξεκίνησε μια εκστρατεία διάσωσης από την ευθανασία χιλιάδων αδέσποτων σκυλιών στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, χρειάστηκε να συγκεντρώσει 150.000 δολάρια από δωρεές για το εγχείρημά της.
Μια παρόμοια εκστρατεία διεξάγει η Άνα-Μαρία Τσιούλκου, μια μαθήτρια 13 ετών με σιδεράκια στα δόντια, η οποία χρησιμοποιεί τη σελίδα της στο Facebook ώστε να διασφαλίσει ότι τα αδέσποτα σκυλιά θα πάνε σε σωστά σπίτια.
«Θέλω να ξέρω ότι τα σκυλιά μου θα τα κακομάθουν και θα τους επιτρέπεται να κάθονται στον καναπέ… για το λόγο αυτό μία από τις πρώτες μου ερωτήσεις είναι: Θα τα δένετε με αλυσίδα;», είπε το κοριτσάκι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η 13χρονη μαθήτρια ήταν ακόμη βρέφος όταν η Μπαρντό άρχιζε την εκστρατεία για τη στείρωση των αδέσποτων το 2001. Σήμερα, η Τσιούλκου μιλά άπταιστα τη γερμανική γλώσσα και έχει αναπτύξει τις δεξιότητές της στο Διαδίκτυο, δύο εργαλεία τα οποία αξιοποιεί για να επιτύχει το στόχο της. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει διασώσει 150 αδέσποτα σκυλιά, τα οποία στάλθηκαν στη Γερμανία, την Αυστρία και το Βέλγιο.
Ωστόσο, τουλάχιστον 2.800 σκυλιά βρίσκονται σε χώρους φύλαξης χρηματοδοτούμενους από το κράτος, ενώ μέσα στους δύο τελευταίους μήνες έχουν θανατωθεί με ευθανασία περίπου 2.000 αδέσποτα, σύμφωνα με την ρουμανική Αρχή για την Επιτήρηση και την Προστασία των Ζώων (ASPA).
Περίπου 30 σκυλιά έχουν υιοθετηθεί από τον Σεπτέμβριο, κυρίως από Γερμανούς και Βρετανούς πολίτες, αποκάλυψε στο Ρόιτερς ο διευθυντής της ASPA Ράζβαν Μπανσέσκου.
Υπολογίζεται ότι περίπου 60.000 αδέσποτα περιφέρονται στους δρόμους του Βουκουρεστίου. Πέρυσι, ένα 4χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του όταν δέχθηκε επίθεση από αγέλη σκυλιών σε ένα πάρκο στο Βουκουρέστι. Μετά από αυτό το συμβάν διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα,
Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τους κανόνες για την αιχμαλωσία και την θανάτωση με ευθανασία των αδέσποτων, δίνοντας το δικαίωμα στους δήμους να μαζεύουν τα σκυλιά και να τα «κοιμίζουν», εφόσον δεν υιοθετούνται μέσα σε δύο εβδομάδες.
Τη δεκαετία του 1980, ο τότε δικτάτορας Νικολάε Τσαουσέσκου είχε αποφασίσει να ισοπεδώσει τα κτίρια στο ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου, προκειμένου να ανεγερθεί το τεράστιο «Παλάτι του Λαού». Μετά την απόφαση αυτή, χιλιάδες σκυλιά είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να μετακομίσουν σε μικρά διαμερίσματα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα αδέσποτα που βρίσκει η Τσιούλκου στους δρόμους, είτε στέλνονται σε προσωρινό καταφύγιο είτε καταλήγουν στην αυλή του σπιτιού της 13χρονης στα προάστια. Ένας κτηνίατρος εμβολιάζει τα σκυλιά και τοποθετεί σε αυτά το μικροτσίπ ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Κατόπιν φροντίζει ώστε να εκδοθούν έγγραφα προκειμένου τα σκυλιά να μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Τα έξοδα για τα φάρμακα, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, τα τσιπ αναγνώρισης και την έκδοση διαβατηρίων καλύπτει η οικογένεια της 13χρονης μαθήτριας. Το κόστος αυτών ανέρχεται περίπου σε 150 ευρώ ανά σκύλο. Η μεταφορά των ζώων στο εξωτερικό καλύπτεται από τους νέους ιδιοκτήτες τους.
Η Τσιούλκου ξοδεύει έως και 2 ώρες την ημέρα επιλέγοντας ανάμεσα στους χιλιάδες επίδοξους ιδιοκτήτες, οι οποίοι επισκέπτονται την σελίδα της στο Facebook (www.facebook.com/anamaria.ciulcu). Λιγοστοί είναι Ρουμάνοι, αφού γενικά αυτοί ζητούν να υιοθετούν «μόνο καθαρόαιμα», λέει η έφηβη, η οποία θέλει να γίνει γιατρός.
Η μικρή λέει ότι τα κυβερνητικά καταφύγια δεν είναι λύση αλλά απλώς ένα σχέδιο μαζικής εξόντωσης των αδέσποτων. Τονίζει ότι θέλει να σώσει όσο περισσότερα ζώα μπορεί. «Τα σκυλιά δεν μπορούν να ζουν έτσι, στοιβαγμένα όλα μαζί. Χρειάζονται στοργή», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμα:
Ν. Κορέα: Λιγοστές οι ελπίδες για τους 284 αγνοούμενους (vid+phs)