Αγνοούνται 115 μαθήτριες λυκείου που έχουν απαχθεί από τη Μπόκο Χαράμ
Η διευθύντρια του λυκείου της Νιγηρίας όπου 129 νέες απήχθησαν από ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ δήλωσε ότι οι 115 παραμένουν ακόμη στα χέρια των απαγωγέων τους, διαψεύδοντας ότι η πλειονότητά τους απελευθερώθηκε, όπως είχαν υποστηρίξει την προηγουμένη ο στρατός αλλά και η προεδρία της Νιγηρίας.
Το υπουργείο Άμυνας και η τοπική κυβέρνηση στην πολιτεία Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου έγινε η μαζική απαγωγή, είχαν ανακοινώσει πως 129 μαθήτριες απήχθησαν από ένοπλους, το βράδυ της Δευτέρας, από το λύκειο στην πόλη Τσιμπόκ. Ο εκπρόσωπος του στρατού Κρις Ολουκολάντε δήλωσε όμως σχεδόν δύο ημέρες αργότερα, το απόγευμα της Τετάρτης, πως μόλις 8 εξ αυτών ήταν ακόμη όμηροι και ότι οι 121 ήταν πλέον ελεύθερες και μαζί με τους γονείς τους. Επικαλέστηκε την διευθύντρια του σχολείου θηλέων του Τσιμπόκ, από όπου απήχθησαν τα κορίτσια.
«Οι δηλώσεις του στρατού είναι ψευδείς», απάντησε η διευθύντρια, η Ασάμπε Κουαμπούρα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες τις οποίες έδωσε στην δημοσιότητα την Τετάρτη ο Κάσιμ Σετίμα, ο κυβερνήτης στην πολιτεία Μπόρνο, σύμφωνα με τις οποίες μόνο οι 14 όμηροι κατάφεραν να διαφύγουν, είναι «ακριβείς».
Χθες ένα στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης στην πολιτεία Μπόρνο αρμόδιο για την παιδεία είχε πει ότι περίπου 20 νεαρές κατάφεραν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς, επιτείνοντας τη σύγχυση.
Ο εκπρόσωπος του στρατού αναγκάστηκε χθες να ανακαλέσει την ανακοίνωσή του «υπό το φως της διάψευση της διευθύντριας του σχολείου» για να προσθέσει πως «οι έρευνες συνεχίζονται».
Η απαγωγή, η οποία προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα και σε διεθνές επίπεδο, σημειώθηκε την ίδια ημέρα με μια από τις πιο αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που έχει γνωρίσει η πρωτεύουσα της Νιγηρίας, η Αμπούτζα — η οποία στοίχισε τη ζωή σε 75 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 141. Η ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτή επιρρίφθηκε επίσης από τις αρχές στη Μπόκο Χαράμ.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπόρνο πρόσφερε αμοιβή 50 εκατ. νάιρα (215.000 ευρώ) σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση των κοριτσιών που συνεχίζουν να είναι όμηροι. Στο μεταξύ αγανακτισμένοι γονείς, καταγγέλλοντας «τα ψέματα» του στρατού, συγκεντρώθηκαν χθες στο σπίτι ενός προεστού στο Τσιμπόκ, ζητώντας εξηγήσεις για τις ανακοινώσεις των αρχών.
Διαβάστε επίσης:
Νότια Κορέα: Η μοιραία απότομη στροφή του φέρι