Ρωσία: Η κάτω βουλή υιοθέτησε πολλούς «αντιτρομοκρατικούς» νόμους

Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα πολλούς νόμους, οι οποίοι ενισχύουν τον έλεγχο των αρχών στα ιστολόγια, όπως και τις ποινές που μπορούν να επιβληθούν για την πρόκληση "μαζικών ταραχών", μια κατηγορία που έχει στόχο πολλούς αντιπολιτευόμενους.
2'


Η Δούμα υιοθέτησε στο σύνολό του έναν νόμο που προβλέπει ότι τα μπλογκ έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με αυτές που έχουν τα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος περιλαμβάνεται σε ένα πακέτο με "αντιτρομοκρατικούς" νόμους.

Σύμφωνα με το κείμενο, οποιοσδήποτε μπλόγκερ του οποίου το ιστολόγιο δέχεται περισσότερες από 3.000 επισκέψεις ημερησίως θα πρέπει να δηλώνεται στην αρχή ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, την Roskomnadzor, και να διατηρεί όλα τα δεδομένα για έξι μήνες.

Οι μπλόγκερ, οι οποίοι οφείλουν να δημοσιεύουν το όνομά τους στο ιστολόγιό τους, θα πρέπει επίσης να επαληθεύουν τις πληροφορίες που δημοσιεύουν και να ορίζουν ένα κατάλληλο όριο ηλικίας για αυτούς που επισκέπτονται το ιστολόγιό τους.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, η Roskomnadzor, η οποία απέκλεισε τον Μάρτιο την πρόσβαση σε πολλούς ιστοτόπους πληροφόρησης που ήταν επικριτικοί απέναντι στο Κρεμλίνο, θα πρέπει επίσης να καταρτίσει έναν κατάλογο με τα πιο δημοφιλή μπλογκ.

Αυτά θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις νέες υποχρεώσεις τους σε διάστημα 10 ημερών, ενώ στην αντίθετη περίπτωση απειλούνται με την επιβολή προστίμων που μπορούν να ανέλθουν σε έως και 500.000 ρούβλια (10.000 ευρώ).

Ένας άλλος νόμος που υιοθετήθηκε σήμερα διπλασιάζει επίσης την ελάχιστη ποινή για συμμετοχή σε μαζικές ταραχές, η οποία αυξάνεται από τα 4 χρόνια φυλάκισης στα 8 χρόνια κάθειρξης. Η κατηγορία αυτή έχει απαγγελθεί σήμερα σε πολλούς Ρώσους αντιπολιτευόμενους, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς Σεργκέι Ουντάλτσοφ.

Εξάλλου "η παρακολούθηση μαθημάτων για την διοργάνωση μαζικών ταραχών ή την συμμετοχή σε αυτές", μπορεί να τιμωρηθεί με την επιβολή ποινής 5 ως 10 ετών κάθειρξης και με ένα πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 500.000 ρούβλια.

Το κείμενο αυτό ενισχύει εξάλλου τις εξουσίες της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB), διευκολύνοντας κυρίως τις έρευνες σε βάρος ανθρώπων που είναι ύποπτοι ότι θέλουν να διαπράξουν εγκλήματα ή τρομοκρατικές ενέργειες.

Διαβάστε επίσης: Κέρι: «Ήταν πιο απλά» κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου