«Πόλεμος» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για το Μαυροβούνιο

Στη μέγγενη Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκεται τον τελευταίο καιρό το Μαυροβούνιο, αναφέρει ο σερβικός Τύπος. Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, με διάφορες παρεμβάσεις, προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.
2'

Πολλές φορές οι πιέσεις που ασκούνται ξεπερνούν τα όρια της διπλωματικής συμπεριφοράς και λαμβάνουν χαρακτήρα ανοιχτής παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα του Μαυροβουνίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Politika" (Πολίτικα) του Βελιγραδίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ποντγκόριτσα απέστειλε εγγράφως στην κυβέρνηση του Μίλο Τζουκάνοβιτς λίστα με τις τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο νόμο για την πάταξη της διαφθοράς που κατατέθηκε προς συζήτηση στη βουλή. Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ προτείνουν να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης και όχι μόνο χρηματική ποινή στους δημόσιους λειτουργούς που θα καταθέσουν ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Ο πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς απέρριψε τις προτάσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι με άλλο νόμο του ποινικού κώδικα καλύπτεται η δήλωση ψευδών στοιχείων. Δεν αποδέχθηκε επίσης και τις άλλες τροποποιήσεις που πρότειναν οι Αμερικανοί.

Το γεγονός πάντως προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Μαυροβούνιο, Αντρέι Νεστερένκο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν σέβονται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και το αντιμετωπίζουν σαν προτεκτοράτο τους. Μερικές μέρες νωρίτερα ωστόσο και η Ρωσία προέβη σε διπλωματικές παρεμβάσεις χαρακτηρίζοντας "εχθρικές προς τη Ρωσία" δηλώσεις που έκανε ο Τζουκάνοβιτς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ενώ επέκρινε ως "άκρως απογοητευτική" την απόφαση του Μαυροβουνίου να συμπράξει με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης.

Οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δεν προέρχονται μόνο από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα αλλά και από τις Βρυξέλλες. Με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικεντρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στο κεφάλαιο 30 του διαπραγματευτικού πλαισίου. Ο επεξηγηματικός έλεγχος (explanatory screening) του συγκεκριμένου κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε δείχνει ότι η κυβέρνηση Τζουκάνοβιτς θα χρειαστεί, πολύ σύντομα, να λάβει δύσκολες αποφάσεις για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ένα γενικό πλαίσιο των αποφάσεων αυτών δίδεται στο πόρισμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου αναφέρεται ότι "το Μαυροβούνιο θα πρέπει, σε πρώτη φάση, να προσαρμόσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει με τη Ρωσία στις συνθήκες χώρας προς ένταξη στην ΕΕ που κατέχει και στη συνέχεια να αποχωρήσει πλήρως από τη συγκεκριμένη συμφωνία".

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Οι εκλογές στην Ουκρανία θα είναι καταστροφικές