Η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς θα αναγνωρίσει το Ισραήλ
Ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ –ένας εκ των κορυφαίων αξιωματούχων της Φατάχ– μίλησε σε ισραηλινό μέσο ενημέρωσης μια ημέρα αφότου η οργάνωση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέσα σε πέντε εβδομάδες και τη διεξαγωγή εκλογών εντός έξι μηνών.
Ο Ρατζούμπ δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι από τη στιγμή του σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης υπό τον Αμπάς, «θα ανακοινωθεί. . . η αποδοχή των όρων του Κουαρτέτου και ότι η κυβέρνηση με επικεφαλής αυτόν ( τον Αμπάς) δέχεται τη λύση των δύο κρατών για τους δύο λαούς».
Το κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή –οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ρωσία– έχουν απειλήσει να μποϊκοτάρουν τη Χαμάς, εκτός εάν αυτή αναγνωρίσει το Ισραήλ, εγκαταλείψει τη βία και υποστηρίξει τις ενδιάμεσες ειρηνευτικές συμφωνίες.
Η Χαμάς που έχει αρνηθεί να δεχθεί τους όρους του Κουαρτέτου δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να απαιτήσει από τον Αμπάς να επιλέξει μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη Χαμάς ή της ειρήνης με το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου συγκάλεσε συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας για να συζητήσουν την αντίδραση του Τελ Αβίβ στην απόφαση των Παλαιστινίων.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των παλαιστινίων, Σάεμπ Ερεκάτ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αντίδραση του Ισραήλ στη συμφωνία συμφιλίωσης των παλαιστινιακών οργανώσεων.
«Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του χρησιμοποιούσαν την ρήξη μεταξύ των παλαιστινίων ως δικαιολογία για να μην κάνουν ειρήνη», είπε. «Τώρα θέλουν να χρησιμοποιήσουν την παλαιστινιακή συμφιλίωση ως δικαιολογία για τον ίδιο σκοπό . Αυτό είναι τελείως παράλογο» είπε ο Ερεκάτ.
Από την ισραηλινή πλευρά η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Τζίπι Λίβνι χαρακτήρισε την απόφαση του Αμπάς να προχωρήσει σε εθνική συμφιλίωση με τη Χαμάς «κακό βήμα» που «ρίχνει βαριά σκιά» στις διαπραγματεύσεις.
Αν και στο παρελθόν οι αντίπαλες παλαιστινιακές απέτυχαν να εφαρμόσουν παρόμοιες συμφωνίες εθνικής συμφιλίωσης ελπίζεται ότι η τωρινή συμφωνία θα κλείσει την ενδοπαλαιστινιακή διάσπαση των τελευταίων επτά ετών μεταξύ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Φάταχ στη Δυτική Όχθη.
Οι παλαιστινιακές ομάδες έχουν έρθει σε ρήξη από το 2006, αφότου η Χαμάς νίκησε απροσδόκητα την κοσμικού χαρακτήρα Φάταχ στις κοινοβουλευτικές εκλογές, ένα χρόνο αφότου ο Αμπάς κέρδισε τις προεδρικές εκλογές.
Διαβάστε επίσης: Επίθεση στο Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους με επτά ρουκέτες