Βρετανία:Όχι άλλοι νέοι μουσουλμάνοι στον πόλεμο της Συρίας
Η βρετανική αστυνομία θα ζητήσει από τις μουσουλμάνες να αποθαρρύνουν τους νέους ανθρώπους στις κοινότητές τους από το να πηγαίνουν στη Συρία για να πολεμήσουν, μια ακόμη τακτική στην οποία καταφεύγει μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που ανησυχεί για τους κινδύνους που εγείρει για την ασφάλεια η ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών μουσουλμάνων εξαιτίας του πολέμου αυτού.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκτιμούν ότι αρκετές χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν πάει στη Συρία μετά την έναρξη του πολέμου εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011. Η Ολλανδία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεκάδες πολίτες της έχουν πάει στη Συρία, ενώ η Γαλλία παρουσίασε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Πραγματικά ανησυχώ πολύ με τον αριθμό των νέων ανθρώπων που ταξιδεύουν στη Συρία», δήλωσε η Έλεν Μπολ της Βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Συντονισμού για την Αντιτρομοκρατία στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με 40 γυναίκες από διάφορους οργανισμούς με την ευκαιρία της έναρξης της εκστρατείας αυτής.
Η Μπολ σημείωσε ότι στόχος είναι να φανεί πώς οι γυναίκες μπορούν να αντικρούσουν τα κίνητρα των νεαρών μουσουλμάνων, κυρίως ανδρών, ώστε να μην πάνε στη Συρία είτε για να πολεμήσουν είτε για να προσφέρουν βοήθεια και «πιθανόν να ριζοσπαστικοποιηθούν περαιτέρω και να γίνουν μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή».
«Γνωρίζουμε ότι το θέμα της Συρίας αποτελεί ένα βάσανο μεταξύ των νεαρών μουσουλμάνων. Είναι κάτι για το οποίο αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν κάτι», δήλωσε η Σάντζα Μούγκαλ της οργάνωσης JAN Trust, η οποία συνεργάζεται με μη προνομιούχες μουσουλμάνες.
«Είναι οι μητέρες αυτές που πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους ώστε να μην ταξιδέψουν στη Συρία», πρόσθεσε η ίδια.
Η Μπολ σημείωσε πάντως ότι η αστυνομία αναγνωρίζει ότι όλοι όσοι πηγαίνουν στη Συρία δεν το κάνουν για να πολεμήσουν και πρόσθεσε ότι η εκστρατεία έχει επίσης στόχο να ενημερώσει τους ανθρώπους για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη στη Συρία «με ασφάλεια και νόμιμα».
Παρόλα αυτά ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν εμπλακεί σε μάχες στη Συρία κινδυνεύουν να συλληφθούν όταν επιστρέψουν στη Βρετανία, κάτι που συμβαίνει ολοένα και συχνότερα.
Περίπου 40 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2014, κυρίως σε σχέση με κατηγορίες για τρομοκρατία, σε σύγκριση με 25 όλο το 2013.
Στο μεταξύ εννέα χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από το φαινόμενο θα συναντηθούν στις 8 Μαΐου στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Μαρόκου, της Ιορδανίας και της Τυνησίας, όπως δήλωσε σήμερα η βελγίδα υπουργός Εσωτερικών Ζοέλ Μιλκέ.
Διαβάστε επίσης: Συρία: Μοναχή κατήγγειλε σταυρώσεις χριστιανών από τζιχαντιστές
Διαβάστε επίσης: Πανικός: Επιχειρηματίας κατάβρεχε περαστικές με... ούρα!