Νεκρός πρώην συνταγματάρχης- βασανιστής
Ο 76χρονος Πάουλο Μαλάες δολοφονήθηκε από τρεις άνδρες που εισήλθαν στο σπίτι του έξω από το Ρίο ντε Τζανέιρο χθες, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Τον περασμένο μήνα ο Μαλάες είχε δηλώσει ότι ουδέποτε λυπήθηκε που σκότωσε "τόσους πολλούς ανθρώπους, όσους ήταν επιβεβλημένο" και που βασάνισε "πολλούς" κρατούμενους.
Σχεδόν 500 άνθρωποι εξαφανίστηκαν ή σκοτώθηκαν στη Βραζιλία, όταν η χώρα τελούσε υπό στρατιωτική ηγεσία μεταξύ 1964 και 1985. Χιλιάδες ακόμη φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, συμπεριλαμβανομένης της νυν προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ.
Σύμφωνα με τη σύζυγο του πρώην συνταγματάρχη, τρεις άνδρες που εισέβαλαν στο σπίτι τους έπνιξαν τον Μαλάες. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δράστες έκλεψαν υπολογιστές και όπλα.
Διακεκριμένος δικηγόρος της Βραζιλίας, ο Ουαντίχ Νταμούς, δήλωσε ότι οι δράστες που εισέβαλαν στο σπίτι ίσως αναζητούσαν απόρρητα αρχεία που κρατούσε ο Μαλάες. "Ήταν σημαντικός παράγοντας της πολιτικής καταστολής στη διάρκεια της δικτατορίας και είχε πολλές πληροφορίες σε σχέση με όσα διαδραματίζονταν στο παρασκήνιο εκείνη την περίοδο", δήλωσε ο Νταμούς.
Την 1η Απριλίου, με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα που οδήγησε στη στρατιωτική διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 1964-1985, η πρόεδρος Ρούσεφ δήλωσε ότι οι ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο αυτή ποτέ δεν πρέπει να ξεχαστούν. Την ίδια ώρα υπέρμαχοι του πραξικοπήματος του 1964 είχαν συγκεντρωθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να τιμήσουν την επέτειο.
Τον περασμένο μήνα ο Μαλάες παρουσιάστηκε στην Εθνική Επιτροπή Αλήθειας της Βραζιλίας, η οποία ερευνά ωμότητες που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν. Κατά τη μαρτυρία του περιέγραψε με γραφικό τρόπο πώς είχε βασανίσει πολλούς πολιτικούς κρατουμένους. "Έκανα το καθήκον μου. Δεν έχω τύψεις", δήλωσε στην επιτροπή. Υπεραμύνθηκε των ενεργειών του λέγοντας ότι οι άνθρωποι που σκότωσε και βασάνισε ήταν "αντάρτες που έκαναν ένοπλο αγώνα".
Η αστυνομία της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι αναζητεί εικόνες από κάμερες ασφαλείας που ίσως βοηθήσουν στον εντοπισμό των δολοφόνων του Μαλάες.
Διαβάστε επίσης: 28 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ