Ο Αμπάς υπόσχεται πως η παλαιστινιακή κυβέρνηση θα είναι κατά της βίας

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε σήμερα πως η μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα αποτελείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες σε συμφωνία με τη Χαμάς, θα απορρίψει τη βία, ώστε να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά τη βούλησή της για ειρήνη με το Ισραήλ.
3'


"Η επόμενη κυβέρνηση θα υπακούει στην πολιτική μου", είπε προς τα μέλη του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου, ενός ηγετικού οργάνου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), της οποίας προεδρεύει.

Το Παλαιστινιακό Κεντρικό Συμβούλιο συνεδριάζει μέχρι και αύριο στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

"Αναγνωρίζω το κράτος του Ισραήλ, απορρίπτω τη βία και την τρομοκρατία και σέβομαι τις διεθνείς δεσμεύσεις", διαβεβαίωσε κατά την ομιλία του που διήρκεσε πάνω από μια ώρα και είχε παιδαγωγικό μάλλον, παρά πολεμικό χαρακτήρα.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος αναφερόταν με τις ανωτέρω διαβεβαιώσεις στις απαιτήσεις του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ) για να ανοίξει διάλογο με τη Χαμάς: την αναγνώριση του Ισραήλ και των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μαζί του και την αποκήρυξη του ένοπλου αγώνα.

Ο Αμπάς υπογράμμισε στην ομιλία του πως, όπως συμβαίνει από την αρχή της ειρηνευτικής διαδικασίας πριν από πάνω από 20 χρόνια, οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ θα διεξαχθούν όχι από τη νέα κυβέρνηση, αλλά από την ΟΑΠ που "αντιπροσωπεύει το σύνολο του παλαιστινιακού λαού".

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, επανέλαβε την αντίθεσή του στην απαίτηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναγνωρισθεί το Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους ως "κράτος του εβραϊκού λαού", υπενθυμίζοντας πως οι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη από το 1993 αναγνωρίσει το Ισραήλ.

"Δεν θα δεχθουμε ποτέ να αναγνωρίσουμε ένα εβραϊκό κράτος", δήλωσε ο Αμπάς επισημαίνοντας πως η αξίωση αυτή δεν είχε τεθεί ούτε στην Αίγυπτο ούτε στην Ιορδανία, τις μόνες δύο αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει ειρήνη με το Ισραήλ.

"Η (νέα) κυβέρνηση θα είναι αρμόδια για ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό των Παλαιστινιακών Εδαφών", δήλωσε ο Αμπάς. Η ΟΑΠ αναγνωρίζεται διεθνώς ως "ο μοναδικός αντιπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού" και, ως εκ τούτου, μοναδική οργάνωση που μπορεί να διαπραγματεύεται εξ ονόματός του.

Η Χαμάς χαρακτήρισε την ομιλία του Αμπάς "θετική" και χαιρέτισε κυρίως τη "μη αναγνώριση του εβραϊκού κράτους".

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος επανέλαβε επίσης πως είναι διατεθειμένος να παρατείνει τις συνομιλίες με το Ισραήλ πέραν της προθεσμίας της 29ης Απριλίου, αλλά με την προϋπόθεση πως η κυβέρνηση Νετανιάχου θα απελευθέρωσει κρατουμένους, θα παγώσει τον εποικισμό και θα δεθχεί να συζητήσει για τη χάραξη των συνόρων του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Τέλος ο Αμπάς άφησε να πλανάται μια απειλή για μια αυτοδιάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής, της οποίας ηγείται και η οποία διοικεί τις αυτόνομες περιοχές της Δυτικής Όχθης, κάτι που θα υποχρέωνε το Ισραήλ να αναλάβει την άμεση ευθύνη του πληθυσμού αυτού του κατεχομένου εδάφους, όπως πριν από τις συμφωνίες του Όσλο του 1993.

Από αμερικανικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ανάδοχος της ειρηνευτικής διαδικασίας, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί την αποτυχία της πρωτοβουλίας του στο στάδιο αυτό.

"Είναι μια στιγμή μετάβασης. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τα μέρη να πάρουν μέτρα που δεν θέλουν να πάρουν", υπογράμμισε χθες, Παρασκευή, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

Το Ιράν, από την πλευρά του, χαιρέτισε την παλαιστινιακή "συμφιλίωση" "εναντίον του σιωνιστικού καθεστώτος".