Ρωσία: Οι σκέψεις των ΗΠΑ για τις επόμενες κυρώσεις
"Από αυτή την εβδομάδα, σε συντονισμό με τους συμμάχους και εταίρους μας, θα αυξήσουμε την πίεση επί των στενών συνεργατών του Βλαντίμιρ Πούτιν, των εταιρειών που διευθύνουν και της βιομηχανίας της άμυνας", δήλωσε σήμερα το πρωί ο αμερικανός αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τόνι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο CNN.
Μεταξύ αυτών που αναμένεται ότι θα περιληφθούν στον κατάλογο των κυρώσεων είναι ο επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταριείας Rosneft και αυτός της Gazprom, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των "Νιού Γιόρκ Τάιμς", οι οποίοι επικαλούνται αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζουν.
Σε άλλη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως δεν θα απέκλειε ο ίδιος ο Πούτιν να αποτελέσει μια μέρα στόχο κυρώσεων, αν και παραδέχθηκε πως είναι πολύ σπάνιο να τιμωρείται προσωπικά ο ηγέτης μιας χώρας.
Οι νέες διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες είναι πιθανό να επιβληθούν ήδη από αύριο, Δευτέρα, έχουν στόχο να σταματήσουν τις "προκλήσεις" της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία, είχε εξηγήσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
"Είναι σημαντικό να λάβουμε νέα μέτρα για να δώσουμε στη Ρωσία να καταλάβει πως οι πράξεις αποσταθεροποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαλαισία.
Ωστόσο η Ουάσινγκτον δεν θα δεχθεί το αίτημα στρατιωτικής αρωγής των Ουκρανών έναντι της απειλής που συνιστούν γι' αυτούς τα ρωσικά στρατεύματα που είναι σταθμευμένα κοντά στα σύνορά τους, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν.
"Ακόμη κι αν τους στέλναμε όπλα, αυτό ουδόλως θα άλλαζε τη δυνατότητά τους να αντιταχθούν στη Ρωσία", επισήμανε.
Ο σύμβουλος διευκρίνισε πως, αντί γι' αυτό, οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν στην οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο.
Ο Μπίλκεν προέβλεψε ακόμη πως η κρίση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις θα πλήξουν στον Πούτιν πολιτικά στην πατρίδα του.
"Ο Πούτιν έκανε ένα συμβόλαιο με το λαό του", εξήγησε ο Μπίλκεν. "Είπε, 'θα σας προσφέρω οικονομική ανάπτυξη, αλλά σε αντάλλαγμα θα είστε πολιτικά ικανοποιημένοι'. Ε λοιπόν, η ανάπτυξη θα στερέψει. Βλέπουμε ήδη προβολές όπου η ανάπτυξη πέφτει κάτω από το 1% φέτος. Έτσι αυτό το συμβόλαιο διαβρώνεται και έχει πολύ δύσκολες επιλογές να κάνει".
Μολονότι η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα απαντήσει στρατιωτικά σε απειλές εναντίον του λαού της, ο Μπίλκεν δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία επειδή αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του, διότι θα προκαλούσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί εναντίον του και "θα κληρονομούσε στην Ουκρανία πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν καμιά επιθυμία να έχουν τους Ρώσους στην πλάτη τους".
Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών αποφάσισε χθες, Σάββατο, να επεκτείνει τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας εξαιτίας της ανόδου της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, όπου αντάρτες εξακολουθούν σήμερα να κρατούν μια ομάδα διεθνών στρατιωτικών παρατηρητών.
Διαβάστε επίσης: