Ικανοποιημένο το Πεκίνο με τη στάση της Νορβηγίας για τον Δαλάι Λάμα
Ο Δαλάι Λάμα είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί τη Νορβηγία από την 7η ως την 9η Μαΐου κατόπιν πρόσκλησης διαφόρων οργανώσεων στο Όσλο, σε μια επίσκεψη η οποία συμπίπτει χρονικά με την 25η επέτειο αφότου του είχε απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Αν και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας και ο ΥΠΕΞ της χώρας δεν αποδέχθηκαν τις προσκλήσεις για να συναντηθούν μαζί του, ο Δαλάι Λάμα είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στο νορβηγικό κοινοβούλιο και να συναντηθεί με ορισμένα μέλη του, περιλαμβανομένων αυτών της επιτροπής η οποία είναι αρμόδια για το Θιβέτ.
«Η Κίνα εξετάζει με προσοχή την δημοσιοποίηση της θέσης της Νορβηγίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Τσιν Γκανγκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Εάν (. . .) η κυβέρνηση της Νορβηγίας προηγουμένως θεωρούσε τον Δαλάι Λάμα καλό φίλο, τότε μπορώ να σας πω ότι η πολιτική της αυτή ήταν εσφαλμένη. Σημειώσαμε την πρόσφατη νέα θέση της νορβηγικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Η Νορβηγία, συνέχισε, «όφειλε να χειριστεί ενσυνείδητα τις βασικές ανησυχίες της Κίνας και να προχωρήσει σε πραγματικά βήματα για να αποκαταστήσει τα σφάλματά της και να δημιουργήσει συνθήκες επ' ωφελεία της βελτίωσης και της ανάπτυξης των (διμερών) σχέσεων».
«Αν (. . .) λένε πως διέπραξαν ένα σφάλμα στο παρελθόν και τώρα το αποκαθιστούν, αυτό αξίζει ενθάρρυνση και έγκριση».
Η κυβέρνηση της Κίνας έχει καταδικάσει τουλάχιστον δύο φορές την επίσκεψη αυτή, καθώς όπως έχει τονίσει είναι αντίθετη στο να δίνεται βήμα στον Δαλάι Λάμα για να εκφράζει τις απόψεις του από οποιαδήποτε χώρα. Το Πεκίνο αποκαλεί τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ έναν «λύκο μεταμφιεσμένο σε πρόβατο» ο οποίος επιδιώκει με βίαιες μεθόδους την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου Θιβέτ.
Ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος διέφυγε στην Ινδία μετά την εξέγερση του 1959, διατείνεται αντιθέτως ότι επιδιώκει την παραχώρηση πραγματικής αυτονομίας στο Θιβέτ και αρνείται ότι τάσσεται υπέρ της βίας.
Οι διπλωματικές σχέσεις της Νορβηγίας με την Κίνα έχουν ουσιαστικά παγώσει από το 2010, όταν η Επιτροπή που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ έδωσε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον Λιου Σιαομπό, έναν βετεράνο του κινήματος του 1989 με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της Κίνας, το οποίο οι κινεζικές αρχές είχαν συντρίψει.
Οι κινεζικές αρχές ακύρωσαν συναντήσεις με Νορβηγούς αξιωματούχους και αρνήθηκαν να χορηγήσουν θεωρήσεις διαβατηρίων σε εκπροσώπους του νορβηγικού κράτους που επιδίωκαν να επισκεφθούν την κινεζική επικράτεια, παρά το γεγονός ότι το Όσλο επέμεινε ότι δεν έχει ουδεμία επιρροή στην Επιτροπή του Ιδρύματος Νόμπελ.
Παρά την κρίση στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών ευημερούν και έφθασαν σε νέο ιστορικό υψηλό το 2013.
Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα Verdens Gang, το 60% των Νορβηγών θεωρεί ότι μέλη της κυβέρνησης θα έπρεπε να συναντηθούν με τον Δαλάι Λάμα, ενώ ένα 50% θεωρεί ένδειξη «δειλίας» το ενδεχόμενο να μην το πράξουν.
Διαβάστε επίσης: Νορβηγία: Αρνούνται να συναντήσουν τον Δαλάι Λάμα!