ΟΗΕ: Το Νότιο Σουδάν οδηγείται στην καταστροφή
Η "υποκίνηση μίσους" και οι σφαγές σε "εθνοτική βάση" προκαλούν φόβους για το ενδεχόμενο η σύγκρουση να εξελιχθεί με τρόπο που θα τεθεί "εκτός ελέγχου", δήλωσε σήμερα στη Τζούμπα ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την αποτροπή της γενοκτονίας Αντάμα Ντιένγκ στο τέλος επίσκεψής του στη χώρα. "Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν είναι ιδιαίτερα ανήσυχος και θα ενεργήσει έτσι ώστε αυτό που συνέβη στη Ρουάντα να μην επαναληφθεί ποτέ και πουθενά στην ήπειρο αυτή".
"Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν εδώ θα λογοδοτήσουν. Η κουλτούρα της ατιμωρησίας δεν μπορεί παρά να υπονομεύει τις προσπάθειές μας. Αυτό το μάθαμε με σκληρό τρόπο από γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε άλλα μέρη, κυρίως από τη γενοκτονία πριν από 20 χρόνια στη Ρουάντα", δήλωσε ο πρώην γραμματέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα (ICTR). "Στους επιζήσαντες της γενοκτονίας οφείλουμε να δώσουμε όρκο ότι θα λάβουμε όλα τα μέτρα που περνούν από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους πληθυσμούς από μια νέα Ρουάντα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αδράνεια".
Ο Ντιένγκ και η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ολοκλήρωσαν σήμερα επίσκεψη δύο ημερών στο Νότιο Σουδάν, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Σάλβα Κίιρ, πέντε υπουργούς του και τον πρώην αντιπρόεδρο και επικεφαλής των ανταρτών Ρικ Μάκαρ.
"Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πίεση στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας για να σταματήσουν να οδηγούν τυφλά το λαό τους στο δρόμο της αυτοκαταστροφής," δήλωσε η Πιλάι, επικρίνοντας δριμύτατα τους ηγέτες των δύο στρατοπέδων.
Διευκρίνισε ότι οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη θα καθορίσουν "τι γνώριζαν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες (των δύο πλευρών), τι όφειλαν να γνωρίζουν ή τα μέτρα που δεν ελήφθησαν για να αποτρέψουν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" στο Νότιο Σουδάν.
Η Πιλάι δήλωσε "συγκλονισμένη" από την αδιαφορία των επικεφαλής των αντίπαλων στρατοπέδων για τον κίνδυνο πείνας που απειλεί τη χώρα. "Η προοπτική πρόκλησης σε ευρεία κλίμακα πείνας και υποσιτισμού σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες τους λόγω της προσωπικής τους ανικανότητας να επιλύουν ειρηνικά τις διαφορές τους, δεν φάνηκε να τους αγγίζει ιδιαίτερα".
Επικαλούμενη στοιχεία της UNICEF, τόνισε ότι τουλάχιστον 90.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί στις τάξεις των δυνάμεων των δύο στρατοπέδων καταγγέλλοντας πράξεις που συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Πρόσθεσε ότι 32 σχολεία είναι στα χέρια των δύο στρατοπέδων, περί τα είκοσι υγειονομικά κέντρα δέχθηκαν επιθέσεις, πολλές γυναίκες και κορίτσια έχουν πέσει θύματα βιασμού ή απαγωγής και παιδιά έχασαν τη ζωή τους στις σφαγές πολιτών που διέπραξαν τόσο ο στρατός πιστός στον Κίιρ όσο και οι πιστές δυνάμεις στον Μάκαρ.
Μέχρι ποίου σημείου ακόμη θα επιδεινωθεί η κατάσταση πριν αυτοί που μπορούν να τερματίσουν τη σύγκρουση αυτή, κυρίως ο πρόεδρος Κίιρ και ο Μάκαρ, αποφασίσουν να το κάνουν;" διερωτήθηκε η Πιλάι.
Η ένοπλη σύγκρουση άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου όταν μάχες ξέσπασαν μεταξύ στρατιωτών που προέρχονται αντίστοιχα από τη φυλή Ντίνκα, στην οποία ανήκει ο Κίιρ, και τους Νούερ του Μάκαρ. Χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους και ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί.
Διαβάστε επίσης: