Σαουδική Αραβία: Αυξάνονται οι νεκροί από τον ιό Mers
Οι ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τον MERS είναι έντονες, καθώς η Σαουδική Αραβία αναμένεται να υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς ξένων προσκυνητών κατά τη διάρκεια του μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού τον Ιούλιο, και εκατομμύρια ακόμη στην διάρκεια του Χατζ, τον Οκτώβριο.
Παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναφέρει ότι ο ιός δύσκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης στη Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι οφείλονται σε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μάλλον, παρά από ζώα.
Τα επτά νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Τζέντα, τέσσερα στη Μέκκα, δέκα στο Ριάντ, δύο στην πόλη Ταμπούκ στο βορρά και ένα στη Χαφρ αλ Μπάτιν, κοντά στο Κουβέιτ, και στη Νάτζραν, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη. Δύο ακόμη άνθρωποι οι οποίο είχε διαγνωστεί ότι έπασχαν από την ασθένεια απεβίωσαν.
Τα νέα κρούσματα αυξάνουν το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Σαουδική Αραβία στα 371, αριθμός που αυξήθηκε κατά 89% τον Απρίλιο. Τα περισσότερα νέα κρούσματα του περασμένου μήνα οφείλονταν σε ένα ξέσπασμα σε τρία νοσοκομεία στη Τζέντα.
Από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον κοροναϊό στη Σαουδική Αραβία οι 107 έχουν υποκύψει, μετά τον εντοπισμό του ιού αυτού πριν από δύο χρόνια.
Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας θεωρούν ότι η αρχική πηγή της μετάδοσης του κοροναϊού είναι κάποια «δεξαμενή» του μεταξύ ζώων, πιθανόν των καμηλών.
Την Τρίτη ο εκτελών χρέη υπουργού Υγείας Άντελ Φάκιεχ δήλωσε ότι οι Σαουδάραβες πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε στενή επαφή με καμήλες, να καταναλώνουν το γάλα και το κρέας τους.
Διαβάστε επίσης: Αγωνία για νέο πιθανό κρούσμα MERS στην Ελλάδα