Αντιδρά η Κούβα για την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία που εκδόθηκε την Τετάρτη περιλαμβάνει και πάλι την Κούβα, το Ιράν, το Σουδάν και τη Συρία ως χώρες που έχουν «επανειλημμένως παράσχει στήριξη σε πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας». Η Κούβα μπήκε σε αυτόν τον τρομοκρατικό κατάλογο το 1982. Η τοποθέτηση της χώρας στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιφέρει οικονομικές κυρώσεις πέραν εκείνων που έχουν ήδη επιβληθεί μέσω του αμερικανικού εμπάργκο προς την Κούβα.
Το υπουργείο Εξωτερικών στην Αβάνα ανέφερε μέσω ανακοίνωσής του ότι «απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την χειραγωγημένη θέση σε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η διεθνής τρομοκρατία, που μετατρέπεται σε ένα μέσο πολιτικής πίεσης ενάντια στην Κούβα και απαιτεί η χώρα να βγει οριστικά από αυτή την ψευδή, μονομερή και αυθαίρετη λίστα».
Οι υποστηρικτές της σύγκλισης μεταξύ των αντίπαλων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, ήλπιζαν ότι η Κούβα θα βγει από τη φετινή λίστα, σε μια ένδειξη ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με την κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού που απέχει μόλις 90 μίλια ναυτικά μίλια (145 χιλιόμετρα) από τη Φλόριντα .
Η τοποθέτηση της Κούβας σε αυτή τη λίστα έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη που παρείχε η Αβάνα στην ένοπλη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ , η οποία κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός το 2011, καθώς επίσης και στην υποστήριξή της προς τους αντάρτες FARC της Κολομβίας, οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Κολομβίας, συνομιλίες τις οποίες φιλοξενεί η Αβάνα.
Η έκθεση των ΗΠΑ αναφέρει πάντως ότι οι δεσμοί της Κούβας με την ΕΤΑ «έχουν γίνει πιο μακρινοί» και κάνει λόγο για το ρόλο της Αβάνας στις ειρηνευτικές συνομιλίες των αντιμαχόμενων πλευρών της Κολομβίας. «Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η κουβανική κυβέρνηση παρείχε όπλα ή παραστρατιωτική εκπαίδευση σε τρομοκρατικές ομάδες », ανέφερε η έκθεση. Εν τούτοις η Κούβα «συνέχισε να φιλοξενεί φυγάδες που καταζητούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες» συμπληρώνεται.
Η Κούβα αντέτεινε ότι ορισμένοι από αυτούς τους φυγάδες που ζουν στο έδαφος της έλαβαν νόμιμο πολιτικό άσυλο , κάποιοι αποφάσισαν να ζήσουν στην Κούβα μετά την ολοκλήρωση της ποινής τους , και ότι κανένας από αυτούς δεν κατηγορείται για τρομοκρατία.
Διαβάστε επίσης:
Κριμαία: Πορεία για την Πρωτομαγιά κρατώντας ρώσικες σημαίες