Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Ισημερινός

Διέφυγε τελικά από το νοσοκομείο όπου είχε καταφύγει, υπό την προστασία ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, που είναι πιστοί στην
2'

Διέφυγε τελικά από το νοσοκομείο όπου είχε καταφύγει, υπό την προστασία ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, που είναι πιστοί στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα. Με αυτόν τον τρόπο έληξε η ομηρεία του μέσα στο νοσοκομείο επί μία ημέρα από στασιαστές αστυνομικούς.


Μόλις επέστρεψε στο προεδρικό μέγαρο, ο Ραφαέλ Κορέα εμφανίστηκε στον εξώστη του κτηρίου, όπου του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή χιλιάδες υποστηρικτές του.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, ένας αστυνομικός "έπεσε" στη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών με στρατιώτες γύρω από το νοσοκομείο όπου οι πρόεδρος έμεινε πολιορκημένος από αστυνομικούς που στασίασαν διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας.


Πηγές του Ερυθρού Σταυρού του Ισημερινού πάντως ανέφεραν ότι είναι δύο οι αστυνομικοί που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας για τον απεγκλωβισμό του προέδρου της χώρας.


Ο Ισημερινός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Ραφαέλ Κορέα. Στη χώρα επικρατεί το απόλυτο χάος ενώ με εντολή του προέδρου του Περού, έκλεισε ήδη η μεθόριος του Περού με τον Ισημερινό.


Στη διάρκεια των ταραχών που έγιναν το τελευταίο 24ωρο, τραυματίσθηκαν συνολικά 74 άτομα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.


Χθες, περίπου 150 μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ισημερινού έθεσαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουίτο υπό τον έλεγχο τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα νόμο που περικόπτει συγκεκριμένα προνόμια και επιδόματα αστυνομικών και στρατιωτικών.


Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασαν την "πλήρη υποστήριξή" τους στον πρόεδρο του Ισημερινού και ζήτησαν να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο η κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα.Την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στον Ισημερινό εξέφρασε και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, τονίζοντας ότι στηρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.