Συρία: Η ΔΕΕΣ ζήτησε 153 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αναγκών των Σύρων
«Η κρίση μπορεί να συγκριθεί (…) με εκείνη στα Βαλκάνια πριν από περίπου 15 χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ Ρόμπερτ Μαρντίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.
«Η αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των αναγκών και της ανθρωπιστικής απάντησης είναι ανησυχητική», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το 80% με 85% του πληθυσμού της Συρίας που έχει ανάγκη βοήθεια ζει σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, όμως «οι ανάγκες είναι πιο αυξημένες στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση και στις πολιορκημένες περιοχές».
«Η διάσταση της σύρραξης στη Συρίας είναι χωρίς προηγούμενο. Η βία που μαίνεται αδυσώπητη πλήττει χιλιάδες ανθρώπους. Χιλιάδες μάχονται για να επιβιώσουν, ζουν με τον φόβο του θανάτου μέρα-νύχτα», εξήγησε ο Μαρντίνι.
Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων τους οποίους ζητεί η ΔΕΕΣ θα διατεθεί για τη χορήγηση βοήθειας σε Σύρους που ζουν στο εσωτερικό της χώρας, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για την αρωγή στους πρόσφυγες και στις κοινότητες υποδοχής τους στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ιράκ.
Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η ΔΕΕΣ και η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος προσέφεραν νερό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε περίπου 900.000 ανθρώπους στη Συρία.
Όμως η ΔΕΕΣ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τις τρέχουσες δυνατότητές της στους τομείς της προστασίας και της υγείας και εργάζεται για να εντείνει τον διάλογο με όλες τις πλευρές ώστε να καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε κάποιες περιοχές της Συρίας.
«Φυσικά προτεραιότητά μας είναι το Χαλέπι. Έχουμε ένα σχέδιο αντίδτασης, στο οποίο περιλαμβάνεται η χορήγηση ιατρικής και χειρουργικής βοήθειας καθώς και (βοήθειας σε) τρόφιμα και άλλα είδη, όχι μόνο για την πόλη του Χαλεπιού αλλά και για την επαρχία», υπογράμμισε ο Μαρντίνι.
Εξάλλου η ΔΕΕΣ σκοπεύει να ενισχύσει την παρουσία της στο πεδίο με 250 σύρους εργαζόμενους (έναντι 200 που είναι τώρα) και 65 ή 70 αλλοδαπούς (έναντι 40), σημείωσε ο ίδιος.
Επιπλέον η ΔΕΕΣ προσπαθεί να γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση και να βελτιώσει τον σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου και του ανθρωπιστικού προσωπικού.
Γι’ αυτό τον σκοπό διοργάνωσε, μεταξύ άλλων, περίπου 10 μαθήματα στην Ιορδανία για τους στρατιωτικούς αξιωματούχους της αντιπολίτευσης με θέμα το διεθνές δίκαιο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να κάνει το ίδιο για στελέχη του συριακού στρατού.
Διαβάστε επίσης: Συρία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από την ανατίναξη του ιστορικού ξενοδοχείου Carlton