Μπαρόζο: Η ουκρανική κρίση διχάζει την Ευρώπη

Πασχίζουν για να συμφωνήσουν στην προσέγγιση που θα υιοθετήσουν έναντι της κρίσης στην Ουκρανία - παρά το γεγονός ότι καταδικάζουν ευρέως τις ενέργειες της Ρωσίας - οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μπαρόζο: Η ουκρανική κρίση διχάζει την Ευρώπη
2'

Ο Μπαρόζο, ο οποίος πρόκειται να αποχωρήσει έπειτα από δέκα χρόνια στο αξίωμα, δήλωσε πως η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και έχει μεγαλύτερη δυναμική αποσταθεροποίησης απ' ό,τι οι πόλεμοι στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να υπογραμμίσουν πως οι ενέργειες της Ρωσίας πρέπει να έχουν συνέπειες, πρόσθεσε όμως πως η διαμόρφωση μιας ενιαίας απάντησης «εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη», δεδομένων των διαφορετικών απόψεων των κρατών μελών της ΕΕ.

«Και ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό είναι το ζήτημα», τόνισε.
Οι διαφορές στους κόλπους της 28μελούς ΕΕ, μεγάλο μέρος της οποίας εξαρτάται από τις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου, έχουν εμποδίσει τη σύναψη μιας συμφωνίας για τη σκλήρυνση των περιορισμένων κυρώσεων εναντίον μελών της ρωσικής ελίτ. Η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, ζητεί περισσότερο χώρο για διπλωματία, ενώ άλλοι, ανάμεσα στους οποίους η Βρετανία και η Γαλλία, πιέζουν για σκληρότερη δράση.

Η ανάπτυξη της Γερμανίας ενδέχεται να μειωθεί μέχρι και κατά 0,9% φέτος, αν η ΕΕ επιβάλλει σκληρότερες κυρώσεις, ανέφερε ένα γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μπαρόζο, ο οποίος δήλωσε πως στη διάρκεια της θητείας του συναντήθηκε περισσότερες από 20 φορές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ μίλησε επανειλημμένα μαζί του στη διάρκεια της κρίσης, υποστήριξε πως πίσω από αυτή βρίσκεται η φιλοδοξία του Ρώσου προέδρου να ενισχύσει τους δεσμούς με μερικά από τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ ώστε να δημιουργήσει μια νέα Ευρασιατική Ένωση.

«Θέλει να χτίσει πάνω σ' αυτό και να το διευρύνει για να γίνει μια Ευρασιατική Ένωση, ένα είδος πόλου εξουσίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαρόζο υπερασπίσθηκε επίσης τις επιδόσεις της Επιτροπής κατά την οικονομική κρίση που στα τέλη του 2011 έφερε την ευρωζώνη στο χείλος της κατάρρευσης, λέγοντας πως πήρε τις σωστές αποφάσεις υπερασπιζόμενη τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

«Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ, πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε πως έχει πλέον επιλυθεί», δήλωσε.

«Δεν υπάρχει χαλάρωση, μερικά προβλήματα παραμένουν και γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν κυρίως σε κοινωνικούς όρους, αλλά η πραγματικότητα είναι πως οι παρατηρητές αυτοί, οι αναλυτές αυτοί στην Ευρώπη και εκτός, οι οποίοι προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας και την κατάρρευση του ευρώ, έκαναν εντελώς λάθος. Αυτοί είναι που πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Τουλάχιστον 20 νεκροί στη Μαριούπολη (videos+photos)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή