Φινλανδία: Νέα ηγεσία στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Τον Άντι Ρίνε, έπειτα από μια οριακή ψηφοφορία, εξέλεξε ως νέο ηγέτη το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), με την Γιούτα Ουρπιλάινεν να αποχωρεί πέραν της προεδρίας του κόμματος και από το υπουργείο Οικονομικών.
5'

Μια εξέλιξη, η οποία σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης συνασπισμού της Φινλανδίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

Ο Άντι Ρίνε, 51 ετών, σφοδρός επικριτής των μέτρων λιτότητας τα οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση συμμαχίας, τα τελευταία χρόνια ήταν ο ηγέτης του συνδικάτου Pro. Είναι γνωστός για το σκληρό τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται, αλλά και ως σθεναρός υποστηρικτής μιας αναπτυξιακής πολιτικής σχεδιασμένης και καθοδηγούμενης από το κράτος. Η θητεία του στην ηγεσία του SDP θα διαρκέσει τρία χρόνια.

Ο Ρίνε συγκέντρωσε 257 ψήφους στο συνέδριο του κόμματος, έναντι 243 της Ουρπιλάινεν, η οποία είχε προαναγγείλει πως εάν έχανε στην αναμέτρηση για την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών στις εσωκομματικές εκλογές, θα αποχωρούσε και από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ρίνε έχει δηλώσει ότι μπορεί να την διαδεχθεί στο θώκο, αλλά η απόφαση γι' αυτό επαφίεται στην ηγετική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία αναμένεται να συζητήσει σχετικά τις προσεχείς εβδομάδες.

Το μείζων κόμμα της συγκυβέρνησης στη Φινλανδία, η συντηρητική Εθνική Συμμαχία, αναμένεται επίσης να εκλέξει τον ηγέτη του στο συνέδριό του τον επόμενο μήνα. Ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας θα είναι και ο πρωθυπουργός της χώρας. Σύμφωνα με τον Ρίνε, οι αλλαγές προσώπων αυτές προσφέρουν μια ευκαιρία στην κυβέρνηση συμμαχίας να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για την τελευταία της χρονιά στην εξουσία.

«Η πολιτική του SDP θα αλλάξει, θα δώσει έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση», είπε ο Ρίνε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ψηφοφορία. «Θα αναθεωρήσουμε ορισμένες πολιτικές ώστε να επιδιώξουμε να δοθεί μια νέα τόνωση στην οικονομία», πρόσθεσε.

Ο Ρίνε πρόσθεσε ότι θα προτείνει να αντικατασταθούν τα μέτρα λιτότητας – τα οποία έχει ήδη συμφωνήσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση – με ένα νέο πακέτο στήριξης της φινλανδικής οικονομίας, κάτι που προοιωνίζεται μια σκληρή σύγκρουση εντός της κυβέρνησης με τους συντηρητικούς, οι οποίοι τονίζουν εμφατικά σε κάθε ευκαιρία πως πρέπει να περισταλεί ο δανεισμός του φινλανδικού δημοσίου.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και μακρόπνοα σχέδια μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, πρόνοιας, αλλά και του ασφαλιστικού.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's είχε επισημάνει τον περασμένο μήνα ότι υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι όσον αφορά στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και υποβάθμισε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Φινλανδίας – μιας από τις ελάχιστες πλέον χώρες της ευρωζώνης αλλά και σε διεθνές επίπεδο που συνεχίζουν να απολαύουν τα οφέλη της κατάταξής τους στη βέλτιστη βαθμίδα, το τριπλό Α – σε «αρνητική» από σταθερή.

Η εξασθένηση της ζήτησης στην Ευρώπη έπληξε τις φινλανδικές εξαγωγές, έχει αυξήσει την ανεργία και έχει μειώσει την κατανάλωση, με αποτέλεσμα μια διετή ύφεση.

Ο λόγος του χρέους προς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Φινλανδίας αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το ονομαστικό όριο που έχει θέσει η ΕΕ (60%), ενώ η ανεργία στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, στο 8,4%.

Αφότου η Ουρπιλάινεν ανέλαβε τα ηνία του κόμματος το 2008, το ποσοστό του SDP, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της φινλανδικής βουλής, υποχώρησε από το 21% στο 15,5%, κάτι που μειώνει αισθητά τις πιθανότητές του να παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τις επικείμενες εκλογές το 2015.

Υποστηρικτές του Ρίνε κατηγορούν την Ουρπιλάινεν ότι έπραξε ελάχιστα για να προασπίσει τις θέσεις εργασίας και ότι δεν προσπάθησε περισσότερο για να αποφευχθούν ορισμένες τουλάχιστον από τις περικοπές δαπανών που αποφασίστηκαν.

«Το κλίμα είναι πολύ άσχημο για το SDP στα εργοστάσια. Το κόμμα μετακινήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό προς τα δεξιά. Χρειάζεται τα συνδικάτα και το κόμμα να συνεργαστούν ξανά», σχολίασε ο Τίμο Σουχόνεν, εργάτης στην κεντρική Φινλανδία.

Η Ουρπιλάινεν έγινε γνωστή διότι υιοθέτησε ιδιαίτερα σκληρή γραμμή όσον αφορά στα προγράμματα στήριξης των οικονομιών κρατών της ευρωζώνης που επλήγησαν από την κρίση – όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία – και διότι αξίωσε να δοθούν στο Ελσίνκι διμερείς εμπράγματες εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που χορήγησε.

Ο Ρίνε αντιθέτως έχει εξαγγείλει ότι σκοπεύει να προτείνει να μελετηθεί η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τα οποία χορηγήθηκαν στην Ελλάδα, προκειμένου η οικονομία της να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Ακόμη, ο Ρίνε έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της τροποποίησης της εντολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ώστε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης να είναι σε θέση να προβαίνει σε απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, για να μειώνονται κατ' αυτόν τον τρόπο τα επιτόκια του δανεισμού των κρατών-μελών της ΕΕ. Επιπλέον, ο ίδιος θεωρεί ότι ανάμεσα στους στόχους της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται η τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Γενικά η νίκη Ρίνε χαρακτηρίστηκε μια στροφή του κόμματος προς τα αριστερά. Το 2013, ο νέος ηγέτης του SDP είχε εναντιωθεί στη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και είχε αξιώσει, αντιθέτως, την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για το κεφάλαιο.

Η ηττημένη Ουρπιλάινεν ευχήθηκε καλή επιτυχία στον διάδοχό της και έκρινε ότι η αλλαγή ηγεσίας μπορεί να «ωφελήσει το κόμμα στην αναζήτηση νέας κατεύθυνσης».

Ο Ρίνε είπε πριν από την ψηφοφορία ότι δεν αναμένει να διαταραχθεί η κυβερνητική συνεργασία – ενδέχεται, όμως, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, να χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα της κυβέρνησης στο εξής.

Η θητεία της κυβέρνησης συνασπισμού του Γιούρκι Κατάινεν, η οποία είχε αναλάβει την εξουσία το 2011, εκπνέει του χρόνου.

Διαβάστε ακόμα:

Κινέζος θυσίασε το πλευρό του στο βωμό της τέχνης! (photos)