Ουκρανία: Νέες κυρώσεις από την Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και ένταση με τη Δύση

Προς την επιβολή νέων κυρώσεων κινείται η Ε.Ε., μετά από τα δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν στην ανατολική Ουκρανία, όπου και επικράτησαν οι φιλορώσοι, ενώ ο αναλυτές εκφράζουν τον φόβο πως αυτό θα ενισχύσει ραγδαίως τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Ουκρανία: Νέες κυρώσεις από την Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και ένταση με τη Δύση
4'



«Η ψηφοφορία μπορεί να είναι πολύ σημαντική, γιατί αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι να ενθαρρύνει τους αυτονομιστές ηγέτες, ώστε να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη στην περιοχή από όση έχουν», δήλωσε, σύμφωνα με το CNBC, ο Graeme Gill, καθηγητής στο Τμήμα Κρατικών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Και αυτό θα μπορούσε να τους κάνει πιο αδιάλλακτους, όσον αφορά τις σχέσεις τους με το Κίεβο», είπε, αναφερόμενος στην προσωρινή κυβέρνηση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Οι φιλορώσοι ανακοίνωσαν ότι επικράτησαν στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία, με το θετικό για τους αυτονομιστές αποτέλεσμα να σημαίνει για κάποιους την ανεξαρτησία της περιοχής και για κάποιους άλλους την ενδεχόμενη ένωση με τη Ρωσία. Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος ανακοίνωσαν ότι σχεδόν το 90% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της απόσχισης.

«Το 89% ψήφισε υπέρ», ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν, μιλώντας τηλεφωνικά, όταν ερωτήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας στο Κίεβο, χαρακτήρισε παράνομη πράξη. «Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε», είπε επίσης ο Λιάγκιν σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ. Από την δική τους πλευρά, οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ, την άλλη περιοχή, όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα, ανέφεραν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σέβεται την έκβαση του δημοψηφίσματος για την αυτονόμηση των δύο αυτοανακηρυχθεισών «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και ότι το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών πρέπει να εφαρμοσθεί ειρηνικά.

Από την άλλη, ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, σημείωσε πως το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία είναι «μια φάρσα προπαγάνδας χωρίς νομικά αποτελέσματα», ενώ εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα διαμορφώσει την αντίδρασή του στα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία που διεξήχθησαν στην ανατολική Ουκρανία «αναλόγως του αποτελέσματος».

«Η φάρσα που οι τρομοκράτες αποκαλούν δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κάλυμμα προπαγάνδας για τους φόνους, τις απαγωγές, τις βιαιότητες και άλλα σοβαρά εγκλήματα», δήλωσε ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο. Οι αρχές του Κιέβου «θα συνεχίσουν το διάλογο μ' αυτούς που στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αίμα στα χέρια και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους στόχους τους με νόμιμο τρόπο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπουργοί Εξωτερικών χωρών της Ε.Ε. απέρριψαν σήμερα τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που διεξήχθησαν χθες υποστηρίζοντας την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

«Αυτές οι ψηφοφορίες, αυτές οι απόπειρες δημοψηφισμάτων, έχουν μηδενική αξιοπιστία στα μάτια του κόσμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, χαρακτήρισε «πλαστά» τα δημοψηφίσματα, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του, Φραντς Τίμερμανς δήλωσε: «Θεωρώ ότι πρέπει απλώς να αγνοήσουμε αυτό το δημοψήφισμα γιατί δεν συμβάλλει στην εξεύρεση διεξόδου από αυτό το χάος στην ανατολική Ουκρανία».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτζ, δήλωσε ότι δύο εταιρείες της Κριμαίας ενδεχομένως να μπουν στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων της Ε.Ε.. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, δήλωσε ότι αύριο Τρίτη θα μεταβεί στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιεί ότι η ουκρανική κρίση είναι πιθανόν να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο, στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Έχει επιπτώσεις στην κίνηση των διεθνών κεφαλαίων και στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, διότι η Ουκρανία είναι μία χώρα μέσω της οποίας γίνεται η διέλευση», επισημαίνει.

Εξ άλλου, το πρόγραμμα βοήθειας των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποφάσισε να χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ουκρανία δεν θα είναι αρκετό, λέει η Κριστίν Λαγκάρντ. «Η Ουκρανία έχει ανάγκη από περισσότερα των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για παράδειγμα, υπό την μορφή διμερούς βοήθειας από το εξωτερικό ή βοήθειας από άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς», διευκρινίζει προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η διεθνής κοινότητα «δεν έχει άλλη επιλογή».

Διαβάστε επίσης: Ο Σταϊνμάγερ στο Κίεβο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή