Συρία: Έκαναν επιθέσεις με χλώριο!
"Οι αποδείξεις δείχνουν έντονα ότι τα ελικόπτερα της συριακής κυβέρνησης έριξαν βαρέλια που περιείχαν κυλίνδρους χλωρίου σε τρεις πόλεις της βόρειας Συρίας στα μέσα του Απριλίου", επισημαίνει η HRW.
Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το καθεστώς ότι πραγματοποίησε πολλές επιθέσεις με χλώριο, ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα πραγματοποίησαν μια επίθεση με αυτό το χημικό όπλο.
Ωστόσο, σύμφωνα με μαχητές της αντιπολίτευσης, το χλώριο ερρίφθη με βαρέλια από ελικόπτερα, ένα μέσο που μόνον οι αρχές διαθέτουν.
Η οργάνωση HRW, η οποία εδρεύει στην Νέα Υόρκη, επικαλείται συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικό προσωπικό, εικόνες που βιντεοσκοπήθηκαν από τις επιθέσεις και φωτογραφίες από τα απομεινάρια των βαρελιών.
Οι γιατροί που παρείχαν φροντίδα στα θύματα δήλωσαν ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις αυτές και ότι σχεδόν 500 άνθρωποι παρουσίασαν "συμπτώματα που ανταποκρίνονται σε μια έκρηξη χλωρίου", σύμφωνα με την ανακοίνωση της HRW.
Οι επιθέσεις έγιναν στην Καφρ Ζίτα στην επαρχία της Χάμα στις 11 και στις 18 Απριλίου, στην Αλ Τεμάνα στην επαρχία Ιντλίμπ στις 13 και στις 18 Απριλίου και στην Τέλμανς επίσης στην επαρχία Ιντλίμπ στις 21 Απριλίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τον έλεγχο των τριών αυτών πόλεων έχουν οι αντάρτες.
Σύμφωνα με την HRW, ένα βίντεο δείχνει δοχεία με τον κώδικα CL2, που είναι το σύμβολο του χλωρίου, στις τοποθεσίες στις οποίες έγιναν οι επιθέσεις.
Η οργάνωση διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή ότι οι κύλινδροι χλωρίου που εμφανίζονται στο βίντεο περιέχονταν στα βαρέλια που έριξαν τα ελικόπτερα.
Ωστόσο προσθέτει ότι δεν είναι πολύ πιθανό να είναι στημένο καθώς υπάρχουν μαρτυρίες γιατρών και αυτοπτών μαρτύρων για συμπτώματα που ανταποκρίνονται σε μια "έκρηξη χλωρίου".
"Η προφανής χρήση χλωρίου ως όπλου –χωρίς να αναφερθούμε καν στο γεγονός ότι είχε στόχο αμάχους– συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", δήλωσε ο Νάντιμ Χούρι, ο αναπληρωτής διευθυντής της HRW για την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική.
"Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να προσφύγει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την κατάσταση στην Συρία", πρόσθεσε.
Η Συρία εντάχθηκε επισήμως στην Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων τον Οκτώβριο στο πλαίσιο μιας ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε στα τέλη του Απριλίου ότι θα κάνει έρευνα για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν για επιθέσεις με χλώριο στην Συρία.
Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος: Υπέρ της ειρηνικής λύσης στη Συρία τάσσεται ο αλ-Σίσι