Μεντβέντεφ: Όλοι οι καταναλωτές του φυσικού αερίου πρέπει να πληρώνουν
"Εχοντας να αντιμετωπίσουμε πολλές καταστάσεις κρίσης, θέλω να υπενθυμίσω ένα απλό και συνηθισμένο πράγμα: είναι αναγκαίο να πληρώνουμε για τις ενεργειακές προμήθειες που έχουν γίνει", είπε κατα την ομιλία του σε διεθνή διάσκεψη για την ενέργεια στην οποία συμμετέχουν υπουργοί χωρών του ΟΠΕΚ.
"Ελπίζω ότι όλες οι χώρες το κατανοούν αυτό, όλοι οι καταναλωτές, είτε είναι παρόντες σε αυτό το φόρουμ , είτε όχι για οποιονδήποτε λόγο, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας. Οι πληρωμές, γενικά, δεν πρέπει να συνδέονται με την πολιτική σε κάθε περίπτωση", πρόσθεσε.
Χθες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ουκρανία, εάν το Κίεβο αποπληρώσει τουλάχιστον μέρος του χρέους του για το φυσικό αέριο και ότι η Μόσχα είναι ανοικτή σε αναθεώρηση της τιμής, σε μία άμβλυνση της σκληρής στάσης που είχε υιοθετήσει από τον σχεδόν διπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου για την Ουκρανία που αποφάσισε η Gazprom.
Η Ουκρανία, η οποία δεν έχει απαντήσει στην ρωσική πρόταση, έχει απορρίψει τις απαιτήσεις της Gazprom για την διαμόρφωση της τιμής στα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί πολιτικά την ενέργεια για να τιμωρήσει την χώρα για την απομάκρυνσή της από τη ρωσική ζώνη επιρροής και τη στροφή της προς τη Δύση. Το Κίεβο θεωρεί ότι η διαμόρφωση της τιμής στα 268,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα θα ήταν δίκαιη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξκάντρ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει για την προμήθεια φυσικού αερίου, ακόμη και να τής χορηγηθεί έκπτωση.
"Δεν έχουμε εγγυήσεις ότι, ακόμη και αν η τιμή διαμορφωνόταν στα 100 δολάρια, πράγμα απίθανο, η ουκρανική πλευρά είναι σε θέση να πληρώσει αυτές τις τιμές, διότι εκεί (στην Ουκρανία) υπάρχει χρεοκοπία", δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης.
Ο ρώσος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη Δύση, που έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας δήλωσε: "Θέλουμε προβλέψιμους κανόνες του παιγνιδιού (στην αγορά της ενέργειας)... που να μην εξαρτώνται από διάφορα κέντρα και κάποιου είδους διακυβέρνηση".