Κέρι: Είδα στοιχεία για χρήση χημικών στη Συρία

Γνώση πληροφοριών που «δεν έχουν επαληθευτεί, ούτε επιβεβαιωθεί», σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία έχει λάβει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, όπως αποκάλυψε από το Λονδίνο.

Κέρι: Είδα στοιχεία για χρήση χημικών στη Συρία
4'

«Είδα αυτά τα στοιχεία (. . .) δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί (. . .) δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί (. . .). Όμως υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκε χλώριο κατ' επανάληψη το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μετά τη λήξη της συνόδου των Φίλων της Συρίας που διεξήχθη στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο Κέρι δεν διευκρίνισε σε ποια πλευρά πέφτουν οι υποψίες ότι έκανε χρήση χλωρίου, ωστόσο επισήμανε ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τη συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Την Τρίτη, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς υποστήριξε ότι το συριακό καθεστώς ενδέχεται να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα 14 φορές από τον περασμένο Οκτώβριο. Την ίδια ημέρα, η οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW)» ανέφερε ότι υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποίησε επιθέσεις με χλώριο σε τρεις πόλεις στα μέσα Απριλίου.

Η Συρία εντάχθηκε στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων των Οκτώβριο, στο πλαίσιο της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της, ώστε να αποφύγει ένα ενδεχόμενο αμερικανικό πλήγμα στο έδαφός της, μετά τις καταγγελίες για δεκάδες θανάτους αμάχων από το νευροτοξικό αέριο σαρίν σε ένα προάστιο της Δαμασκού.

Αναφερόμενος δε στις προεδρικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στη Συρία στις 3 Ιουνίου, τις οποίες θεωρείται δεδομένο ότι θα κερδίσει ο Άσαντ, ο Κέρι τις χαρακτήρισε «φάρσα, προσβολή και απάτη».

«Όλοι μας συμφωνούμε ότι οι εκλογές που οργανώνονται από τον Άσαντ είναι μια φάρσα, μια προσβολή, μια απάτη», υπογράμμισε ο Κέρι στη συνάντηση των Φίλων της Συρίας, παρουσία του ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου του Λονδίνου καταγγέλλεται «το μονομερές σχέδιο του καθεστώτος του Άσαντ να οργανώσει παράνομες προεδρικές εκλογές στις 3 Ιουνίου», καθώς το σχέδιο αυτό «περιγελά τα αθώα θύματα της σύγκρουσης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμφωνία της Γενεύης και συνιστά μια παρωδία δημοκρατίας». Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο, πάντως, κάλεσαν όλη τη διεθνή κοινότητα να καταγγείλει τις εκλογές αυτές, όπως το έχουν ήδη κάνει ο Αραβικός Σύνδεσμός, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η προεκλογική εκστρατεία στη Συρία ξεκίνησε την Κυριακή, ενώ οι εκλογές θα διεξαχθούν μόνο στα εδάφη που ελέγχει το καθεστώς και θεωρείται βέβαιο ότι νικητής, μεταξύ των τριών υποψηφίων για την προεδρία, θα αναδειχθεί ο Άσαντ.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό υπουργό, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση και εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθήσουν βοήθεια στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό μη κυβερνητικές οργανώσεις, αντί για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους γιατί, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους, τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν μέχρι στιγμής μοιραστεί μαζί τους τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν για να εντοπίζουν τους ανθρώπους που χρειάζονται κατεπειγόντως βοήθεια και να παρακολουθούν πού πηγαίνει η βοήθεια αυτή μετά την παράδοσή της. Συχνά μάλιστα δεν αποκαλύπτεται καν τι περιλαμβάνει η βοήθεια σε τρόφιμα.

Ο Κέρι είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει «την παροχή βοήθειας, με οποιοδήποτε μέσο, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» και τόνισε ότι «μολονότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είμαστε ανοιχτοί» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει εάν αυτό θα σημάνει και τον εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών, καταλήγοντας:

«Δεν πρόκειται να συζητήσω το θέμα των όπλων και το ποια χώρα μπορεί να προωθεί ή να μην προωθεί (όπλα) όμως μετά τη σημερινή συνάντηση θα εξεταστούν όλες οι πιθανότητες» που - όπως είπε - περιλαμβάνουν τις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος με πολιτικά ή οικονομικά μέσα.

Διαβάστε ακόμα:

Φαμπιούς: Η Δαμασκός έχει χρησιμοποιήσει 14 φορές χημικά όπλα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή